Србија и Балкан

Миловић: Нећемо уводити реципроцитет Србији због случаја Маровић

Што се тиче случаја Маровић, црногорски министар правде каже да је Црна Гора урадила све што је било у домену правних могућности
Миловић: Нећемо уводити реципроцитет Србији због случаја Маровић© R.R./ATAImages

Министар правде Андреј Миловић изјавио је да Црна Гора неће потезати питање реципроцитета према Србији јер јој, упркос захтевима, није изручила бившег функционера Демократске партије социјалиста Светозара Маровића, некадашњег председника Државне заједнице Србије и Црне Горе, осуђеног 2016. због вишемилионских малверзација у Будви.

"Претходна влада својим деловањем довела је до стагнациије на ЕУ путу, што ова Влада од првог дана исправља, а реципроцитет би у том контексту био погубан по наше европске интеграције", рекао је Миловић у интервјуу за "Време".

Миловић је у априлу прошле године изјавио како се размишља о увођењу реципрочних мера Србији због случаја Маровић тако да Црна Гора не би изручивала лица која потражује Србије.

Што се тиче случаја Маровић, Миловић каже да је Црна Гора урадила све што је било у домену правних могућности.

"Више пута смо слали замолнице и ургенције и сада је све у рукама правосудних органа Републике Србије. Међутим, нећемо потезати питање реципроцитета у односима са Републиком Србијом, јер – осим наведеног, као и чињенице да је међународно-правна сарадња у кривичним стварима у свим осталим предметима заиста сјајна – наш циљ јесу најбољи могући односи две земље, што већ предуго није случај", нагласио је Миловић.

Он је указао да ће се Црна Гора у својим поступцима увек водити, како је навео, колико принципима права толико и добре намере и поштовања.

"Пружену руку и исти такав однос очекујемо и с друге стране, јер само уз међусобно поштовање и сарадњу можемо изградити стабилне и добре односе између наших земаља", поручио је Миловић.

image