Србија и Балкан

Слика из Руског дома и супруга Кристофера Хила: Због чега је амбасадор морао да се правда новинару

Слике објављене на Инстаграму биле су повод за интервју са америчким амбасадором у Србији
Слика из Руског дома и супруга Кристофера Хила: Због чега је амбасадор морао да се правда новинару© M.A./ATAImages

У тренутку када Америка почиње отворено да наоружава Приштину, слањем пројектила "џавелин" и опреме за праћење у јужну српску покрајину, о чему је амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил обавестио председника Србије Александра Вучића, за лист "Нова" повод за интервју је потпуно други.

Овај лист објавио је интервју са америчким амбасадором потпуно другим поводом – због слике из Руског дома у Београду.

Како наводе на почетку текста, повод за разговор са америчким дипломатом је Вучићева објава на Инстаграму, односно фотографија из Руског дома настала приликом Вучићеве посете а на којој је и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.

Објаву је лајковала супруга Кристофера Хила, што је за "Нову" био повод за интервју са америчким амбасадором.

"Моја супруга непажљиво прати/лајкује многе ствари на Инстаграму. Мислим да је то била једна фотографија коју је 'лајковала' и мислим да је помислила да је у питању нека школа. То дефинитивно не представља политички став, али такође то не би требало да буде нешто чиме би се озбиљни новинари бавили", правдао се Хил новинару.

Није пропустио прилику да каже све најгоре о Русији и установи културе каква је Руски дом.

"Кад је реч о односима Србије и Русије и казаћу вам да у савременом свету, у ком живимо, не видим да Русија може било коме било шта да понуди", каже Хил.

Новинар је ипак инсистирао да амбасадор каже зашто је његова супруга лајковала фотографију, додајући питање да ли има приватно добре односе са Вучићем.

"Ја имам прикладне односе са великом бројем људи. Ја сам амерички амбасадор и будите сигурни да сарађујем са различитим људима, почевши од представника власти. То је мој посао", поручио је Хил.

На питање због чега је говорећи о протестима прозападне опозиције у Београду рекао да се нада да ће сви да одморе са својим породицама током празника, Хил каже: "Мислим да су послушали мој савет".

"Избори представљају веома изазован и компликован период. Мислим да сам рекао да су они 'стрес тест' за демократију и верујем да је важно да се проблеми реше кроз ОЕБС, да раде са ОЕБС-ом и другима како би се превазишли недостаци који су се појавили током ових избора. Али идеја да би, након свега, могли да направе паузу и одморе са својим породицама – нема ничег спорног у томе", каже Хил.

Говорећи о оптужбама опозиције да је власт утицала на изборне резултате, Хил каже да постоје озбиљни наводи о недостацима и да је потребно озбиљно се позабавити њима.

"Свестан сам тих навода, али њима би требало да се баве људи од поверења који поштују изборе и због тога су ОДИХР и ОЕБС били овде. Надам се да ће ова питања бити решена и да ће бити разумевања да се ови недостаци, како сам их назвао у свом саопштењу, превазиђу. У међувремену, мислим да је веома важно и поштено да људи стекну утисак да имају право да протестују и имају мирно окупљање. То је њихово право, али и њихова обавеза, ако хоћемо да будемо тачни. Али ја сам страни дипломата који представља другу земљу и нисам акредитован само држави, већ свима другима и из тог разлога сам доступан свима", поручио је Хил.

image