Србија и Балкан

Вучић у Давосу: Србија за деценију удвостручила вредност БДП-а

Председник Србије учествовао је у дискусији "Ново евроазијско свитање"
Вучић у Давосу: Србија за деценију удвостручила вредност БДП-а© Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Председник Србије Александар Вучић изјавио је током дискусије "Ново евроазијско свитање" на Светском економском форуму у Давосу, да је Србија успела више него да удвостручи вредност укупног БДП-а од 2012 и 2013. године до сада, са 32 милијарде на 69 милијарди евра.

Вучић је као говорник у дискусији најављен као председник земље која има просперитетну и највећу економију на Западном Балкану, као и привредни раст.

Председник Србије је истакао да је ММФ предвидео да привредни раст Србије износи 3,5 одсто ове године, али да  он верује да ће бити и већи од тога и износити 3,6 одсто.

"Од 2012-2013. више смо него удвостручили наш укупни БДП, са 32 милијарде на скоро 69 милијарди. Да, земље Западног Балкана, Југоисточне Европе, имају већу стопу раста од Европске уније. Као што знате 'флеш' процена раста земаља Европске уније је 0,6 ове године, а за следећу годину последња предвиђена од Светске банке је 0,9 одсто", рекао је Вучић.

Додао је да су за ЕУ прогнозе раста све слабије, док за нашу земљу и регион расту.

"А наше мало расту, не вртоглаво, али и даље расту, што је добро за нас. Али то значи да је наша економија конзистентна, када говоримо рецимо о страним директним инвестицијама 60  до 64 одсто укупних страних директних инвестиција долази из Европе, али више од 32 до 33 одсто долази из Азије. Из Кине, Јапана и Јужне Кореје.

Вучић је рекао да се у свету економска моћ све више помера ка Азији.

"И то треба да схватимо ми који смо у Европи и који ћемо увек живети у Европи и бити део Европе. А оваква повезаност или међуповезаност са азијским земљама је за нас од изузетног значаја", рекао је Вучић.

Нагласио је да је била добра одлука ЕУ да оснује нови европски институт - Европску политичку заједницу.

"Бар два пута годишње можемо да разговарамо о свим овим питањима са мојим пријатељима, са нашим пријатељима из Молдавије, Украјине, неких других земаља, Азербејџана, Јерменије које никада нису представљене у европским институцијама", рекао је Вучић.

Када је реч о резултатима српске економије Вучић је рекао да може да се похвали, али да је увек незадовољан било каквим резултатима, јер верује да увек можемо још боље.

Вучић је нагласио да је све ствар добре повезаности и да Србија управо ради на томе правећи енергетске интерконекторе.

Подсетио је да је Србија направила гасни интерконектор између Србије и Бугарске, уз велику подршку ЕБРД и ЕИБ и додао да ће правити и гасни интерконектор са Северном Македонијом, јер ће морати да се повеже на гасоводе ТАП и ТАНАП.

"Треба да градимо и нафтовод према Мађарској, сада имамо само један преко Хрватске до Србије - Јанаф", рекао је он. 

У дискусији са Вучићем учествовали су и председница Европске банке за обнову и развој Одил Рено-Басо, Мирек Душек из Светског економског програма, премијер Грузије Иракли Гарибашвили, као и Ценк Алпер турски бизнисмен и члан Удружења послодаваца и индустрије Турске и министар економије Казахстана Алибек Куантиров.

image
VV inauguration
banner