Србија и Балкан

Боловање и за негу кућних љубимаца: Хоћемо ли по дознаке код ветеринара

Странка "Истина" залаже се да се уведе право на боловање и негу кућних љубимаца, а упориште за свој захтев налази у Закону о добробити животиња који каже да је сваки држалац животиње дужан да јој благовремено обезбеди помоћ ветеринара и негу ако је животиња оболела. У супротном му прети казна од 5.000 до 50.000 динара
Боловање и за негу кућних љубимаца: Хоћемо ли по дознаке код ветеринараwww.globallookpress.com © Peter Kneffel

Захтев странке "Истина" да се уведе право на боловање и негу кућних љубимаца, првенствено за псе и мачке, изазвао је опречне реакције у јавности. Прво се реаговало да друштвеним мрежама. Док једни кажу да је то неопходно, да своје љубимце доживљавају као чланове породице, други наводе да у Србији има много већих нерешених проблема, да је несхватљиво да се боловање добије за пса и мачку, а да не може за негу болесног родитеља.

Странка "Истина" упориште за свој захтев налази у Закону о добробити животиња који каже да је сваки држалац животиње дужан да јој благовремено обезбеди помоћ ветеринара и негу ако је животиња оболела. У супротном му прети казна од 5.000 до 50.000 динара.

"Власници кућних љубимаца тако неретко долазе у ситуацију да бирају или да плате казну и угрозе живот љубимца, или да добију отказ ако се због тога не појаве на послу. Таква неусаглашеност прописа веома отежава живот грађанима и потпуно је недопустива у праведној и правно уређеној", наведено је у саопштењу те странке.

Осим за либерализацију режима боловања, наводе да се залажу и да "лечења и терапије кућних љубимаца буду покривени здравственим осигурањем".

А Закон о добробити животиња каже да је власник животиња у обавези да обезбеди услове за држање и негу животиња, благовремено обезбеди помоћ ветеринара ако је животиња оболела, при порођају животиње. Стоји и да је "власник, односно држалац животиње одговоран за живот, здравље и добробит животиње и мора да предузима све неопходне мере како би обезбедио да се животињи не наноси непотребан бол, патња, страх и стрес".

Пракса у многим земљама

Ветеринар Владимир Терзин каже да је боловање за власнике кућних љубимаца пракса у многим западноевропским земљама и да то није новина.
Додаје да се у пракси више пута срео да власницима животиња нема ко да "ускочи" и помогне око неге љубимца.

"Некада стварно постоји реална потреба за тим. Уколико се животиња припрема за операцију, ако је неопходно урадити додатне прегледе, анализе. Често сам у шали мојим клијентима говорио 'хоћете дознаке да вам дам'. Наравно, увек постоји опасност да дође до неких злоупотреба, али све то може да се регулише уз потврду ветеринара да је животиња болесна или да је имала операцију", каже Владимир Терзин за "Еуроњуз Србија".

Адвокат Немања Милошевић појашњава да на основу Закона о добробити животиња, право на боловање и негу кућних љубимаца не може да се уведе и да би морао да се мења Закон о раду.

"То може да буде добра иницијатива да се некада у будућности мења Закон о раду у том правцу. Тренутно, на основу Закона о добробити животиња није могуће отворити боловање запосленом, нема основа", објашњава Немања Милошевић.

Законска празнина

Додаје да су закони неусклађени, да постоји законска празнина, да један каже да вам следи новчана казна уколико не пружите благовремено лечење и негу животињи, а са друге стране да можете да изостанете са посла, да отворите боловање за негу љубимца.

"Како ћу ја да лечим животињу, ако морам сада да будем на послу? Са друге стране, сутра ће да ме пријави тетка, рођака, са којом нисам у добрим односима, да нисам лечио животињу. То је законска празнина, није регулисано", наводи Милошевић за  "Еуроњуз Србија".

У земљама Западне Европе законска регулатива је боље усклађена. Боловање због неге кућног љубимца пракса је у многим земљама. Тако власници кућних љубимаца могу уз потврду од ветеринара, да отворе боловање, као што то чине родитељи када им се разболи дете.

Посебно је распрострањена у Великој Британији. Ту често послодавци дају слободне дане за негу љубимаца. То се показало као добра пракса, будући да су радници захвални послодавцу који им омогући да брину о својим љубимцима као члановима породице. Радници имају право на слободне дане чак и када набаве новог кућног љубимца како би се животиња што боље и брже прилагодила новој средини у којој живи.

image