Србија и Балкан

Како је Никола Сандуловић доспео у "Гардијан"

Маргинални лик српске опозиције постао је главна преокупација Запада од тренутка када су га привели представници Безбедносно информативне агенције јер је полагао цвеће на гроб припадника ОВК
Како је Никола Сандуловић доспео у "Гардијан"© A.K./ATAImages

За непуних месец дана, лидер републиканске странке Никола Сандуловић успео је оно што му није полазило за руком за више од деценије политичког деловања – за њега је напокон неко и чуо.

Узлет маргиналног лика са политичке сцене до, барем за Запад, симбола "угњетаване" српске опозиције десио се муњевитом брзином, од како се почетком јануара пронела вест о томе да су га, наводно отели, припадници српске тајне службе.

Сандуловић, за кога и српски новинари, морају мало да размисле како би се сетили да се бави политиком, успео је да се  својом малом филмском причом попне и на странице британског "Гардијана", упркос томе што је још од 2016. године када је последњи пут учествовао на изборима и освојио 0,12 одсто гласова – и на домаћој политичкој сцени не важи ни за какав фактор.

Томе је допринео трилеру раван заплет који се наводно дешавао почетком јануара, када је Сандуловић, како се касније испоставило, по наредби бившег шефа БИА Александра Вулина, приведен, након што је на Космету положио цвеће на гроб терористе Адема Јашарија, и "извинио" се њему сличнима "у име српског народа".

"Гардијанови" репортери затичу га прикованог за кревет у "огромној вили од цигле и мермера" у којој живи, а о којој се и раније, због њене велелепности писало.

"Некадашњи власник чувеног теразијског киоска 'Бањалучки ћевап' (у другој фази промењено у 'Београдски') Никола Сандуловић, један од приведених у пролећној полицијској акцији 'Сабља", подигао је здање за које сви у крају знају али нико не жели да о томе говори", бележио је тада, садашњи уредник "Нове С" Слободан Георгијев у тексту које је објавило "Време".

Палата са куполама, и "бројним терасама украшеним лавовима од ливеног бетона", којом је Сандуловић, како је тада навео Георгијев, показао да је "Дедиње тамо где сам ја", а не како је уцртано на мапи града - била је место на коме је нови главни јунак српске опозиције, новинарима "Гардијана" рекао како је, наводно после малтретирања српске тајне службе, остао "парализован".

Сандуловић ово тврди упркос томе што је БИА негирала његове и оптужбе његове породице, тврдећи да приликом његовог привођења није било "повреде слободе и права и незаконите примене физичке силе".

Демантију се прикључило и Друго основно јавно тужилаштво у Београду које је навело да је имало приступ прикупљању доказа, између осталих, и отпусној листи ВМА – Клинике за неурологију од 4. јануара, на име Николе Сандуловића, из које јасно произилази да нису констатоване било које телесне повреде".

"Било је то незамисливо. Дан након што сам на друштвеним мрежама поставио видео на коме се види да сам се извинио док сам полагао цвеће на гроб младе девојке која јесте била у сродству са оснивачем ОВК добио сам претње", жали се Сандуловић.

По његовој причи, 3. јануара по њега су стигли припадници тајне службе и убацили га у комби са затамњеним стаклима.

"Кад су почеле батине толико су ме ударали да сам изгубио свест. У комбију су ме тукли по глави, песницом у лице и по ногама. У холу седишта БИА скинули су ми мајицу и натерали ме да клечим и љубим слике на зиду обавештајаца који су погинули на Косову. Стално су ме питали ко стоји иза моје одлуке да посетим гроб, ко ме подмићује да радим такве ствари", тврди Сандуловић чија је наводна тортура трајала шест сати.

Те вечери примљен је у болницу, а затим пуштен кући, одакле је поново ухапшен.

Наредних 12 дана, осим што је преноћио на једној од београдских клиника, Сандуловић је, тврди, боравио у медицинском делу београдског Централног затвора, где је био у притвору због сумње да је "изазвао расну, националну и верску мржњу". 

"Гардијан" подсећа и на Вулинову изјаву да БИА на српском опозиционару није примењивала физичку силу, као и тврдњу: "да је Сандуловић положио венац на Химлеров гроб, Мосад би га убио".

"Са реториком на оваквом нивоу – Вулин је једини званичник који је јавно говорио о овом инциденту, а посматрачи кажу да то указује на расположење у целини, које Срби све више упоређују са климом која је владала у доба Слободана Милошевића, некадашњег моћника који се још назива месар Балкана", тврди "Гардијан".

Британским новинарима је, изгледа, добро позната позиција Сандуловића и називају га "контроверзном личношћу на маргинама политичког небеског свода земље којом доминира аутократска владавина Вучића".

"Цензура је сулуда. Вучић све контролише. Он краде гласове и немогуће га је чути", јада се лидер странке која већ годинама не учествује у политичком животу Србије.

Западни изасланици који су инсистирали на ослобађању Сандуловића, међу којима и америчке дипломате, према британском извештају, долазили су у Сандуловићеву вилу и разговарали с њим покрај постеље. И они су се, чини се, разочарали кад су видели о коме се ради.

"Признали су да су морали да уђу дубоко у сввоје архиве да би сазнали ко је он, али и да им се не свиђа све што су открили", указује "Гардијан", који ипак додаје да је "покушај да се политичар представи као петоколонаш истакао страхове од демократског пропадања Србије у тренутку када је држава кандидат за чланство у ЕУ захваћена протестима због навода да је Вучићев недавни реизбор био намештен".

Британски лист, разговарао је и са Драганом Ђиласом, лидером Странке слободе и правде који је истакао да "ниједан политичар у овој земљи никад неће прихватити независност Косова".

"Али Вучић то искоришћава. Сваким даном све више изолује Србију од њених природних савезника. Географски, културно и  историјски припадамо Европи. Не желимо да будемо део руског или кинеског света, што он жели. Веома нас растужује што смо једина проевропска опозиција игде која нема подршку Запада. Кажем вам, овде је атмосфера лоша, ако не и гора, него што је била за време Милошевића", жали се Ђилас Британцима.

С друге стране, "истакнути адвокат за људска права", како га "Гардијан" описује, иначе укрофил Чедомир Стојковић који заступа Сандуловића, каже за овог политичара да је једна од малобројних личности у Србији које ће икад јавно подржати независност "Косова".

"Нападнут је на овај начин јер говори ствари које нико не жели да чује. За мене је Никола више политички активиста и понекад даје провокативне изјаве, али по ком закону, у којој држави на овој планети, је незаконито стављање цвећа на гроб седмогодишње девојчице", наводи Стојковић.

Британски адвокат Мајкл Полак у четвртак са Стојковићем поднео кривичну пријаву против "Сандуловићевих мучитеља" и "незаконитог" притвора. 

Касније када је требало да напусти земљу, Полака је, према наводима "Гардијана", полиција привела на београдском аеродрому тражећи да зна зашто се "меша у унутрашња српска питања". Када му је коначно дозвољено да се укрца у авион речено му је да неће бити добродошао назад.

Исто тврди и Стојковић, који наводи да је по налогу БИА на граници задржана и Сандуловићева ћерка Клара, али и он сам.

"Клара Сандуловић је такође положила цвеће на истом месту где и њен отац, пре неколико дана и поводом тога је испитивана од стране БИА. Србија има дугу и богату историју малтретирања политичких противника, али чак ни Милошевић није малтретирао децу опозиционих политичара и активиста", поручује Стојковић, позивајући опет међународну заједницу да реагује.

image