Србија и Балкан

Још један круг: (Про)западна опозиција поново у Бриселу, рачунају и на помоћ Зелених

Сви путеви опозиције воде у Брисел, а циљ је да уз помоћ европских институција и страних влада изборе прогласе нерегуларним
Још један круг: (Про)западна опозиција поново у Бриселу, рачунају и на помоћ Зелених© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Нису се честито ни распаковали после пута у Стразбур где су се пред Европским парламентом жалили на српску демократију, а чланови коалиције "Србија против насиља" поново припремају пасоше и путују у Брисел, где ће се, како пише "Нова", састати са представницима Европске комисије од којих очекују да покрену истрагу о наводним неправилностима на децембарским изборима.

Но, ни ту није крај овом проевропском путешествију, јер дружина прозападних бунтовника против режима, планира и екскурзију у Париз, а затим ће своје налазе о "изборној крађи", представити и члановима парламената и Влада многих држава чланица Европске уније.

Очекује се, наиме, да ће Европска комисија на челу са Урсулом фон дер Лајен реаговати на захтев ЕП да оформи независну међународну комисију која ће истражити све што се у Србији десило 17. децембра.

"Осим са европосланицима, тамо ћемо имати сусрете и са представницима извршне власти, односно Европске комисије, а у француском Министарству спољних послова и са представницима француске Националне скупштине и Сената", најављује посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић који додаје да је могућа и посета Јелисејској палати.

Фокус разговора који ће се тамо водити, биће, наводно на побољшању изборних услова.

"Сада када је цео свет видео крађу избора у Србији и када је усвојена Резолуција Европског парламента, главни фокус наше борбе се пребацује на изборне услове под којима треба поновити изборе. Ово значи сређивање изборног списка, отварање РТС-а и испуњавање свих препорука. Како даље наводи, на састанцима са представницима Европске комисије опозиција ће тражити независну експертску истрагу, као и покретање процеса сличног извештају о системском кршењу владавине права у Србији, отетим институцијама и заробљеним медијима", наводи Лазовић.

Опозиција је већ одавно затражила од европских институција да се умешају у унутрашња питања Србије, али то није довољно, па представници "Србије против насиља" очекују да се чак и "парламенти појединих држава чланица огласити због крађе избора у Србији".

"Цео свет је видео крађу, а проевропска опозиција има подршку европских политичких партија у намери да заустави даље пропадање демократије у Србији. Међународна подршка одбрани демократије један је од три главна правца деловања опозиције. Обраћање свим домаћим правосудним инстанцама, као и акције и протести, како се не би дозволило да Вучић побегне од ове теме и она се заборави су друга два правца", правда Лазовић све учесталије посете Западу.

Посланици ове коалиције који су и у јеку изборне кампање били у Немачкој где су им врата Бундестага отворили представници Зелених који су организовали скуп под називом "Србијa пред изборе - између аутократије и демократског буђења", сада опет иду у Берлин - копредседник странке Заједно Небојша Зеленовић најављује обраћање немачком Бундестагу.

"План је да делујемо пре свега преко Зелених у немачком, аустријском и француском парламенту, а затим и у Бугарској, Румунији, Хрватској, али и Италији и Шпанији. То је нужан корак. Сама Резолуција Европског парламента подигла је интересовање држава чланица Европске уније за све што се десило на овим изборима у Србији", истиче Зеленовић.

С обзиром на овако богат распоред путовања (про)западне опозиције, сада је много јасније зашто су они имали дилему да ли да прихвате мандате које су освојили на изборима. Место у скупштинама захтева учешће у седницама и у креирању политике, а питање је колико се опозиција том ангажману може посветити док трчи с једног на други крај Европе.

image