Србија и Балкан

Директор школе у коју је ученица донела секиру: Неопходни претрес ученика и детектори за метал

Директор ОШ "Херој Јанко Чмелик" у Старој Пазови Јанко Хавран сматра да су поред школског полицајца неопходни приватно обезбеђење, детектори за метал као и овлашћена лица која ће да претресају ученике на улазу у школу
Директор школе у коју је ученица донела секиру: Неопходни претрес ученика и детектори за метал© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Ученица шестог разреда Основне школе "Херој Јанко Чмелик" у Старој Пазови, донела је јуче у ранцу секиру у школу. На улазу је зауставио разредни старешина и извадио секиру из ранца, а девојчица није пружала отпор. Нико није повређен.

Директор школе Јанко Хавран каже за РТС да је потребно да се безбедност у школама повећа, али да, како наводи, то буде на државном нивоу.

"Да ту буде школски полицајац, као што јесте сада, да буде приватно обезбеђење, да постоји детектор за метал, да овлашћено лице може да погледа, претресе торбе ученика итд. Али то се тиче ових закона који се доносе на вишем нивоу и о чему одлучује сама држава", сматра Хавран.

Нада се да ће се у том погледу нешто променити, а до тада је, каже, важно водити рачуна да се овакве ситуације не понове.

"И да ми са своје стране урадимо све што је могуће да се ученици осећају сигурно и такође родитељи да буду уверени да су њихова деца на сигурном месту", поручује директор школе у Старој Пазови.

Након инцидента у школи, позвани су полиција, Центар за социјални рад и Хитна помоћ. Случај ће решавати школски органи у сарадњи са надлежним службама.

ОШ "Херој Јанко Чмелик" тренутно похађа око 300 ученика и до сада није забележен сличан случај.

image