Србија и Балкан

Милатовић: Одлуке у ПЕС-у доносе људи блиски бившем режиму, који нису формално у покрету

Председник Црне Горе каже да није желео да даје легитимитет начину рада партије последњих месеци
Милатовић: Одлуке у ПЕС-у доносе људи блиски бившем режиму, који нису формално у покрету© FOTO TANJUG/PREDSEDNIŠTVO CRNE GORE/ bs

Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је да у Покрету Европа сад није активно учествовао у дужем временском периоду, односно, од тренутка када је постао председник државе, а у емисији "Начисто" објаснио је и разлоге за напуштање те странке.

Први разлог, како је он навео, а пренеле подгоричке "Вијести", био је "недостатак инклузивног и аргументованог дијалога око неких важних стратешких развојних политика".

"Просто нисам више желео да дајем легитимитет одређеним одлукама за које сам сматрао да су противне принципима и начелима Покрета Европа сад. Нисам хтео да више дајем легитимитет начину рада који је био у претходних пар месеци", нагласио је Милатовић.

Он верује да је његова одлука била фер и према Покрету Европа сад.

"Мислим да смо се у једном тренутку вредносно удаљили и управо због тог вредносног удаљавања је и моја одлука да дам оставку у Покрету Европа сад", рекао је Милатовић.

Он је навео да је ПЕС у формално-правном смислу имао само два општинска одбора - у Подгорици и Бару.

"Сада дефакто ПЕС нема ниједан општински одбор. Када сам престао да се суштински бавим ПЕС-ом, престала је и смислена развојна политика инфраструктуре у покрету", објаснио је Милатовић.

Он је додао је и да ће будућност ПЕС-а зависити од поступака и начина рада у наредном периоду.

Милатовић је додао и да је претходних дана "чуо неке ружне речи од својих претходних сабораца".

"Важно ми је да кажем да је начин на који је сам ПЕС функционисао у претходном периоду више личио на неке ствари против којих смо се борили, него оно што смо имали у нашим главама када смо формирали покрет. У претходних пар месеци до неких видљивих места у ПЕС-у су долазили људи који нису ту били од почетка и који су посебно били блиски претходном режиму. Не желим да говорим о именима", истакао је Милатовић.

Црногорски председник навео је да је након победе на изборима готово замрзнуо своју улогу у органима покрета, те да верује да су то искористили поједини људи блиски претходном режиму, који су се додатно позиционирали у покрету, а који нису били ту када је покрет основан и који нису ни формално у покрету, а који доносе неке кључне одлуке.

"Ти људи су на неформалним позицијама", рекао је Милатовић.

Он се осврнуо и на посету председника Републике Српске Милорада Додика, који се у Подгорици састао са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

"Мени је долазак Додика, скоро па ненајављен, био помало чудан. Господин Додик је председник Републике Српске, а моји ставови о Босни и Херцеговини су веома јасни и доживљавам је као једну целовиту државу и ту је сва прича коју имам са господином Додиком у том смислу завршена", рекао је председник Црне Горе.

image