Србија и Балкан

Пич: Дијалог Београда и Приштине треба да креира мултиетничку будућност

Стјуарт Пич је истакао да добар пример решења могао да буде Споразум на Велики петак (Споразум из Белфаста) којим је пре 25 година окончан сукоб између супротстављених страна у Северној Ирској
Пич: Дијалог Београда и Приштине треба да креира мултиетничку будућностwww.globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk

Изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич изјавио је данас да подржава дијалог Београда и Приштине, и да он треба да иде ка томе да креира мултиетничку будућност и међусобно поштовање.

Пич је, одговарајући на питање новинара Танјуга, како би овај дијалог требало да изгледа истакао да добар пример за то Споразум на Велики петак (Споразум из Белфаста) којим је пре 25 година окончан сукоб између супротстављених страна у Северној Ирској.

"И то је добра лекција за помирење. Ради се о уступцима, ради се о преговорима, али пре свега о томе да се настави са дијалогом", навео је Пич.

Анталијски дипломатски форум траје три дана, од 1. до 3. марта, и окупља готово 4.500 учесника, укључујући 19 лидера држава и 73 министра, као и 57 међународних представника.

Главна тема форума јесте "Унапређење дипломатије у временима превирања", а како су организатори навели, циљ теме је да пружи заједнички оквир за размишљање у потрази за мирним изласком из турбулентног периода у којем се цео свет налази.

image
VV inauguration
banner