Србија и Балкан

Представници СНС-а обавестили Вучића да имају већину за састав владе

Председник СНС-а Милош Вучевић је после састанка рекао новинарима да ће за десетак дана обавестити председника и јавност о саставу нове владе
Представници СНС-а обавестили Вучића да имају већину за састав владе© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Представници листе "Србија не сме да стане" обавестили су председника Србије Александра Вучића да имају већину за састав нове владе, изјавио је председник Српске напредне странке Милош Вучевић. 

Он је то изјавио након састанка у Председништву на Андрићевом венцу где су настављeне консултације о мандатару за састав нове владе. Вучевић је после састанка рекао новинарима да ће за десетак дана обавестити председника и јавност о саставу нове владе.

Носилац листе "Ивица Дачић - премијер Србије" Ивица Дачић изјавио је да је та листа спремна за наставак сарадње са Српском напредном странком и председником Србије Александром Вучићем, као и да ће у наредним недељама уследити конституисање свих државних органа. Дачић је на консултације о саставу нове владе стигао у преподневним часовима.

"Ми смо већ више пута говорили, а и данас поновили да смо поносни на све добре резултате које смо заједно остварили од 2012. године и да сматрамо да је за развој и будућност Србије од виталног значаја да сачувамо политичку стабилност јер је то предуслов за одбрану државног националног интереса, али и да остваримо циљеве развоја", рекао је Дачић после разговора код председника Вучића.

Додао је да се у Београду види да ако нема политичке стабилности, много времена ће одлазити на ствари које имају споредан значај.

Дачић је навео да их је председник упознао са актуелном политичком ситуацијом, али и спољнополитичким аспектима, притисцима на Србију, економским питањима и питањима даљег развоја. 

"Разговор који потврђује оно што смо претходних месеци говорили, а то је да смо обострано заинтересовани за даљи наставак наше сарадње", рекао је Дачић.

Председник Вучић је започео консултације о мандатару за састав нове владе у понедељак 26. фебруара разговорима са представницима листе "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" и "Руска странка - Слободан Николић".

Вучић је 1. марта имао консултације о кандидату за председника владе с представницима изборне листе "Ми-глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић". Разговори су обављени и са представницима листе Савеза војвођанских Мађара, као и са представницима листе "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду- Странка правде и помирења-Бошњаци Санџака- Томислав Жигманов-Демократски савез Хрвата у Војводини". 

Представници листе "Србија против насиља" најавили су да неће ићи на консултације о мандатару. 

Председник предлаже Скупштини кандидата за председника владе пошто саслуша мишљење представника изборних листа које су прешле цензус и предлаже оног кандидата који може да обезбеди већину за избор владе.

После избора 17. децембра, укупно је 10 изборних листа прешло цензус.

image