Србија и Балкан

Опозиција као рогови у врећи: Да ли је нови ДОС само сан

Заговорник идеје ширег фронта је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, јер је мишљења да "опозиција треба још више да се уједини и да се избори претворе у референдум"
Опозиција као рогови у врећи: Да ли је нови ДОС само сан© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Од "новог ДОС" за изборе у Београду, сва је прилика, неће бити ништа, јер се опозиција и даље понаша по принципу рогова у врећи, па нису јединствени ни по овом питању. Заговорник идеје ширег фронта је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, јер је мишљења да "опозиција треба још више да се уједини и да се избори претворе у референдум".

"Је л' хоће људи да овим градом владају Александар Вучић, Ана Брнабић и Александар Шапић или неће. То значи да све за које смо сигурни да су против ове власти и да се неће продати, ставимо на једну листу уз подршку јавних личности и људи који нису активни у политици", рекао је Ђилас.

На питање да ли у тој коалицији има места за Нови ДСС, Двери или Социјалдемократску странку Бориса Тадића, Ђилас је истакао да све те људе види као потенцијалне партнере. Истовремено, његов коалициони саборац посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић истакао је да сматра да би требало на изборе ићи у две колоне - једну десну и другу грађанску.

С друге стране, први корак ка уједињењу деснице направиле су Народна странка и Доста је било.

Како је рекао председник НС Владимир Гајић, сада чекају да им се прикључе Двери, али и позив коалиције НАДА за уједињење деснице и заједнички наступ.

"Десница кажњена јер се није ујединила"

За Доста је било ближе су две колоне. Њихово искуство им говори, наводе у странци, да гласачи не желе нови ДОС.

"Прављење новог ДОС-а би отворило простор власти да преко својих "сателит листа" привуче велики број опозиционих бирача који не желе ДОС, и које би обезбедиле да не дође до промене у Београду, као што се десило на децембарским изборима", пише у саопштењу ДЈБ.

Члан председништва Новог ДСС Милош Станковић, на питање о евентуалном изласку на изборе са листом "Србија против насиља", навео је да та странка "не бежи од тога да се разговара, али да је још рано за те одлуке".

Потпредседник Двери Иван Костић објашњава да у страначкој прелазној управи има различитих мишљења, али да је његов лични став да би уједињена патриотска опозиција била најјача опција после СНС.

"Бирачи су нас управо на претходним изборима казнили, јер се десница није ујединила, а сада више нема препрека да до тог уједињења дође. Зато позивамо коалицију НАДА да, као најјача групација десног спектра, покрене то уједињење, где би поред Двери биле и друге патриотске организације", наводи за "Новости" Костић.

Анализирајући могуће сценарије, извршни директор ЦеСИД Бојан Клачар објашњава да се, према његовом мишљењу, Нови ДСС готово сигурно неће приклонити десници, а да је, иако је ближи "Србији против насиља", извеснији сценарио да иде и самостално на изборе.

Клачарово виђење је да ћемо, с једне стране, имати Покрет за народ и државу, са друге СПН оснажен новим јавним личностима, а засебно коалицију НАДА одвојену од десно оријентисаних странака. Самостално ће, сматра он, и странка Бранимира Несторовића.

"Несторовић је у сигурно тежој позицији него у децембру, али је и даље неко ко је самостално у стању да дође до цензуса. Ипак, поделе које су се догодиле унутар њиховог покрета, поткопале су поверење дела њихових бирача. Несторовић је током прошле кампање имао лагоднију позицију јер је остао изван велике политичке борбе, а сада неће бити игнорисан од политичких противника", указује Клачар.

image
VV inauguration
banner