Србија и Балкан

Уставни суд Хрватске: Ако жели да се кандидује на изборима, Милановић прво мора да поднесе оставку

Председник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић је позвао актуелног председника и СДП да поступају у складу са уставом
Уставни суд Хрватске: Ако жели да се кандидује на изборима, Милановић прво мора да поднесе оставкуGetty © Furkan Abdula / Anadolu Agency

Уставни суд Хрватске  је одлучио да актуелни председник Зоран Милановић не може да се кандидује за премијера као носилац листе СПД-а на предстојећим парламентарним изборима.

"Милановић не може учествовати на парламентарним изборима ни као кандидат за посланика, ни као кандидат за премијера, нити може да учествује у изборној кампањи", саопштио је председник Уставног суда Мирослав Шепаровић.

Ако Милановић жели да се кандидује прво мора да поднесе оставку на функцију шефа државе, након чега дужност председника преузима председник сабора, а избори за председника морају бити одржани у року од 60 дана, навео је Шепаровић.

Он је позвао Милановића и СДП да поступају у складу са уставом и додао да очекује озбиљност од Милановића и осталих учесника у изборном процесу.

Председник Уставног суда је саопштио да је ова одлука донета већином гласова.

Упозорио је да је председник Милановић од петка, када је најавио учешће на парламентарним изборима, па све до синоћ, кршио устав.

Подсетио је да устав прописује да председник републике не може да обавља другу јавну дужност док не поднесе оставку. Председник је, додао је, нестраначка особа и не сме да учествује у страначким активностима, као и да не сме да буде да листи, нити сме да буде кандидат.

image