Србија и Балкан

Милановић о глодарима, "црним славонским свињама" и "увек задњој Бугарској"

Председник Хрватске коментарисао је Европску унију, али и политичке прилике у Хрватској
Милановић о глодарима, "црним славонским свињама" и "увек задњој Бугарској"www.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka/dpa

Европска унија је настала да би се велики одржали на окупу и да би могли да зарађују, "а нама шта остане", поручио је хрватски председник Зоран Милановић.

"Разлика између нас и богатијих остаће заувек. Све док у Мађарској не пале тенкове, не занима ме како живе Мађари, како треба да се крсте, какве ципеле носе нити шта своју децу уче у школама, док год их не уче мржњи. Хрватска Бога моли да Бугарска опстане, јер док год Бугарска постоји, увек смо предзадњи, а не задњи", истакао је Милановић.

Председник Хрватске још једном је, дан након одлуке Уставног суда да му не дозволи да се кандидује за изборе, поново критиковао ову институцију, поручујући да убија демократију и забрањује говор.

На опаску да је пред тим судом положио заклетву након избора за шефа државе, одговорио је да би то учинио пред крапинским прачовеком и "црном славонском свињом" јер је изабран од народа.

"Каква су то питања. Ја бих положио заклетву пред крапинским прачовеком, пред црном славонском свињом, ја сам изабрани председник од грађана... Зашто сам полагао заклетву, питате. Кад имате такве непријатеље, играте лукаво, не перфидно", рекао је Милановић новинарима.

Он каже да судије Уставног суда имају огромну моћ, али да су то непознати људи који прете политичким партијама за које су гласали милиони. 

"Сутра ће забранити црвену боју, па нећемо имати ни хрватски грб. Страшно. Позабавићу се тиме. Сад је мање-више готово, нећу да се качим Све смо то видели. Неколико глодара треба истерати из сенке", рекао је Милановић.

Најавио је да ће се посебно обрачунати политички са ректорима државних универзитета који су били на недавно одржаној скупштини ХДЗ-а у Лисинском.

"Ко год је био тамо позабавићу се њима, то су јавне функције, а они су обични продани безвезњаци", рекао је Милановић.

За свог претходника на ранијој, премијерској функцији, Ивицу Рачана, Милановић је рекао да је  дошао на власт након Хрватског пролећа и да, како је навео, "тај Рачан и сви други никада након тога нису говорили да су оно што нису".

"Били су комунисти и део режима. Исто као Пленковићи, па чиме су купили станове, то су били режимски миљеници, а он каже да сам ја примитивац. Ја сам његова зла коб", навео је Милановић.

Шеф хрватске државе каже и да су његови ментори били светска елита, а не судија Уставног суда Јасна Омејец.

"Можда нису задовољни монструмом којега су створили, али они су били моји ментори, а не Омејец. Нисам ја био њен студент", рекао је Милановић.

На питање да ли има морално право да се љути на Пленковића, Милановић је одговорио: "Да ли стварно ви смишљате та питања?“

"Ово као да ме ХДЗ покушава избацити из такта. Некад су ми такве ствари дизале адреналин... Какво морално право? О чему ви причате? Имам дужност, част и личну слободу. На крају, нећемо више.. Јер неће бити добро. Зора пуца, бит ће дан", рекао је Милановић, а преносе хрватски медији.

image