Србија и Балкан

Бурно у Загребу: Срби одлучују хрватске изборе

Странка Мост је приграбио слоган "На твојој страни" који је давно користио Александар Вучић.
Бурно у Загребу: Срби одлучују хрватске избореwww.globallookpress.com © Alen Gurovic/ZUMAPRESS.com

Без СДСС-а готово сигурно ни ХДЗ, ни левица неће моћи да саставе нову хрватску владу после избора у априлу. И пре избора је видљиво да ће ХДС-у недостајати руке и ако буде реалативан победник избора, док је СДП-у којем рејтинг расте потребна и подршка мањина да скине ХДЗ са власти.

По неком неписаном обичају припадници националних мањина подржавају изборног победника, а то ће по свему судећи, бити ХДЗ. Хоће ли тако бити и овог пута у СДСС-у не потврђују нити демантују.

Лидер Срба у Хрватској већ дуже времена није присутан у јавности и не оглашава се с ким ће СДСС сарађивати. Ако је судити по премијеру Андреју Пленковићу, наставиће се сарадња ХДЗ са Србима, која је и до сада одржавала ову партију на власти.

Пуповац се показао као чврсти савезник у пресудним тренуцима за Пленковића, пишу Новости.

Истовремено, Милорад Пуповац је у врло лошим односима са шефом државе Зораном Милановићем који жели да буде мандатар будуће владе, па то још отежава могућу сарадњу са левицом.

Председник СДП-а Пеђа Грбин је изјавио да нема препрека за сарадњу са СДСС-ом, али није открио да ли постоје контакти две странке и преговори око могуће сарадње.

Зоран Милановић после одлуке Уставног суда да не може да учествује у кампањи и буде кандидат за премијера док је председник, оглашава се интензивно на друштвеним мрежама. Тако је критиковао "мигранте са рачуницом", који желе само да узму социјалну помоћ, уз апел да се више заштите хрватске границе.
Поручио је да ће учинити све да Хрватску не увуче у рат у Украјини, и тврди да време европских фондова пролази.

"Хрватска мора да нађе своје место под сунцем", поручује Милановић.

СДП мења тактику и тврди да ће шеф државе моћи да буде у кампањи за европске изборе, па ће тако моћи и јавно да иступа од 9. до 17. априла, што се подудара и са хрватским изборима који су 17. априла.

Како је те среде у Хрватској нерадан дан, тако и ХДЗ БиХ настоји да буде нерадна среда и у суседној држави, чему се противе друге странке.

Почео је рат графитима, па је у Сплиту написано "Милановићу, Хрватска никад неће пут Русије и Србије, издајниче, Торцида".

Странка Мост је приграбио слоган "На твојој страни" који је давно користио Александар Вучић.

image