Србија и Балкан

Државно правобранилаштво за РТ Балкан о згради Генералштаба: "Строго поверљиво"

РТ Балкан је од ове институције затражио на увид документацију везану за меморандум о разумевању и инвестициони уговор који су, наводно потписали Влада и фирма Џареда Кушнера
Државно правобранилаштво за РТ Балкан о згради Генералштаба: "Строго поверљиво"© Antonio J. Galante/VW Pics/Universal Images Group via Getty Images

Судбина зграде Генералштаба коју су пре четврт века порушили НАТО пројектили 1999. године - и даље је под велом мистерије. Ко је шта потписао, као и са ким је потписао и шта се планира са овим здањем, не зна се, а по свему судећи, бар још неко време све ће и остати – "строго поверљиво".

РТ Балкан је, наиме, још 15. марта, након што се у јавности и појавила прича да би Генералштаб могао да добије новог власника и да би то могла да буде фирма Џареда Кушнера, зета Доналда Трампа, затражио на увид документацију везану за ово здање од Владе Србије и Државног правобранилаштва.

Наиме, у предлогу Министарства грађевине Влади да донесе закључак о усвајању текста Инвестиционог уговора са Кушнеровом фирмом, као и да овласти министра грађевине Горана Весића да тај уговор потпише, пише да тај закључак, између осталог, треба доставити и Државном правобранилаштву.

Из документа, који је, иначе, показао лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута, ипак, није јасно да ли је Влада Србије овај предлог на крају и и усвојила.

Од ове институције РТ Балкан је зато затражио да достави документе, односно закључке и евентуалне одлуке Владе које се односе на ово питање, али документацију која се односи на меморандум о разумевању са компанијом "Кушнер рилс ЛЛС".

Министар грађевине Горан Весић, иначе, тврди да се из документације коју Ћута показује види само да је он добио овлашћење "и да то није никаква тајна", али подвлачи да није потписан ни меморандум, ни уговор, нити било шта друго што произлази из тог овлашћења.

Ознаку "тајни подаци" ставило Весићево министарство

"Увидом у списе предмета, утврђено је да документација која се односи на закључак Владе у вези са наведеним Меморандумом о разумевању и сарадњи носи ознаку 'строго поверљиво' коју је одредило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре", наводе из Државног правобранилаштва на питања РТ Балкан.

Они додају и да ће, с обзиром на то да је Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, прописано да ће захтев односи на увид, односно добијање копије документа који "представља тајни податак одређен од стране другог органа власти" - у року од осам дана од дана пријема, бити достављен органу који је одредио тајност података.

Односно, поменутом министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"У делу захтева који се односи на достављање текста Инвестиционог уговора, увидом у списе предмета, утврђено је да су се уговорене стране сагласиле да су информације у вези уговора 'строго поверљиве', те је и овај део Захтева достављен на даље поступање Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре имајући у виду да су уговорна страна", наводе из Државног правобранилаштва.

Док се чека да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре обелодани информације о промени власника зграде Генералштаба, медији попут "Њујорк тајмса" тврде да су имали увид у "нацрт привременог споразума" између Кушнеровог тима и Владе Србије који би, како се наводи, инвестиционој фирми дао закуп на 99 година и то без накнаде и право да на месту некадашњег седишта Министарства одбране СР Југославије у Београду изгради луксузни хотелски и апартмански комплекс, као и музеј.

Весић је раније напоменуо да после потписивања таквог меморандума или уговора следи реизрада пројекта и евентуална промена урбанистичког плана.

"Што значи да ће се те процедуре обављати по садашњим законима које подразумевају јавну расправу и укључивање јавности. Тако да ће јавност на време бити обавештена о свему, о пројекту који се припрема", рекао је Весић.

"Њујорк тајмс" је, пре неколико дана писао и да је Трампов зет свестан потенцијала својих инвестиција да покрену даљи развој овог дела Европе, који би, , како се наводи, могао да буде следећа хит дестинација за туризам и инвестиције.

"То неће још дуго остати тајна", закључио је Кушнер.

image