Србија и Балкан

Језив ТикТок тренд у школама: Деца намерно губе свест да би их оживљавали

Видео снимак из дворишта ОШ "Јован Ристић" у Борчи приказује дете које је наслоњено на зид , а у тренутку губитка свести један од другова му притиска груди, као да му ради масажу срца приликом оживљавања

Деца која задржавају дах док не падну у несвест, најновији је ТикТок тренд који је, нажалост, почео да се примењује и у Србији, и то међу ученицима основних школа.

О овоме сведочи видео снимак из дворишта ОШ "Јован Ристић" у Борчи, који је креиран у децембру прошле године, али је тек недавно објављен.

На видео снимку се види како ученици у дворишту школе окружују дечака који задржава дах толико дуго да остаје без свести.

Дечак је наслоњен на зид , а у тренутку губитка свести један од другова му притиска груди, као да му ради масажу срца приликом оживљавања. Дете почиње да се тетура и пада, а остали га шамарају и говоре му да отвори очи и дође свести. 

Циљ ТикТок изазова је да основци што дуже задрже дах.

Снимак је забринуо родитеље, а поводом целог случаја се огласила и школа која је покренула законом прописане мере.

"Упознати смо са ситуацијом у којој су учествовали ученици старијих разреда који су демонстрирали 'изазов' са друштвених мрежа. Догађај се одиграо у децембру 2023. године, а снимак ове ситуације школа је добила од родитеља ученика пре десетак дана и одмах по сазнању предузела све потребне мере", рекла је за "Блиц" директорка школе Андријана Шикл-Ерски.

Према њеним речима, "школа је у складу са процедурама обавестила родитеље свих учесника насилног догађаја".

"Одржан је и састанак Тима за заштиту, обавештени су сви надлежни, односно Школска управа и Министарство просвете, а школа је и пријавила догађај на платформи 'Чувам те'. Мере које установа предузима су израда плана заштите за ученика, покренути су васпитно-дисциплински поступци за ученике, као и укључивање Центра за социјални рад", навела је у писаној изјави директорка школе у Борчи.

Како је додала, у овој и наредној седмици биће одржани родитељски састанци у свим одељењима, као и Савет родитеља. На њима ће се и указати на опасност оваквих и сличних садржај-изазова које деца прате на друштвеним мрежама.

Биће поново упућен и "Подсетник родитељима у вези са дигиталним насиљем" којег је школа сачинила и већ раније достављала родитељима свих одељења, додала је.

"Истовремено, школа ће предузимати активности у сврху оснаживања ученика за одолевање социјалним притисцима и доношење одлука. Школа сарађује са родитељима, а у најбољем интересу ученика", рекла је Шикл-Ерски.

Она објашњава да ће се ове активности спроводити у свим одељењима од првог до осмог разреда, као и до сада, у сарадњи са одељенским старешинама, а у оквиру часова одељенског старешине, а као и сарадњи са Ученичким парламентом.

image
VV inauguration
banner