Србија и Балкан

Председник Црне Горе: Нема нових избора у Шавнику, изборни процес у тој општини и даље траје

Милатовић позвао надлежне институције да допринесу финализацији започетог изборног процеса, како би се у што краћем року конституисали нови органи власти у општини Шавник
Председник Црне Горе: Нема нових избора у Шавнику, изборни процес у тој општини и даље траје© R.R./ATAImages

Председник Црне Горе Јаков Милатовић није данас расписао нове локалне изборе у Општини Шавник на северу Црне Горе иако је влада пре пет дана својом одлуком распустила локалну скупштину и увела привремене мере. Милатовић је према закону дан после објављивања одлуке Владе Црне Горе у Службеном гласнику био дужан или да распише нове изборе у овој општини или да образложење зашто то неће учинити.

"У конкретном случају, а имајући у виду да је мандат актуелном сазиву Скупштине општине истекао у јуну 2022. године, њено распуштање предметном Одлуком Владе након истека времена на које је бирана, не може исходовати расписивањем нових избора у општини Шавник", стоји у образложењу Милатовића који је у саопштењу претходно цитирао законске одредбе које уређују ову област.

"Додатно, указујем да је у току спровођење изборног процеса у Општини Шавник, започетог одржавањем избора 23. октобра 2022. године, на основу Одлуке о расписивању избора за одборнике (Сл. лист ЦГ, бр. 86/22 и 94/22 и Сл. лист ЦГ - Општински прописи, бр. 38/22 и 42/22), коју је донио бивши Предсједник Црне Горе. Истичем да је поменута Одлука донесена на законит начин, да је и даље на правној снази, те да би доношење нове одлуке у истој правној ствари, поред кршења члана 37 став 4 Закона о локалној самоуправи и члана 15 став 2 Закона о избору одборника и посланика, значило и нарушавање правног поретка и правне сигурности у земљи", наведено је даље у образложењу Милатовића.

 "Важно је указати и на исказан став Државне изборне комисије, садржан у одговору Министарству јавне управе (акт број 115/2 од 12. 3. 2024. године), којим се указује 'да је изборни процес на два бирачка места у Шавнику у току, односно да избори нису спроведени на бирачким мјестима Сала СО Шавник и кафана Kрушевица, што за посљедицу има чињеницу да бирачи који су уписани у бирачки списак на овим бирачким мјестима нијесу остварили бирачко право'. Из оваквог става закључује се да је остваривање бирачког права, на наведеним бирачким мјестима, нужно осигурати у оквиру изборног процеса који је у току, посебно имајући у виду да се ради о праву које је загарантовано Уставом", закључио је председник Црне Горе који је још једном апеловао на све надлежне институције да "одговорним и преданим радом допринесу финализацији започетог изборног процеса, како би се у што краћем року конституисали нови органи локалне самоуправе у општини Шавник".

Иначе, у Општини Шавник од октобра 2023. године безуспешно је одржано девет изборних кругова и сви они завршени су ломљењем бирачких кутија и уништавањем изборног материјала на два бирачка места због сумње опозиције да се локална власт бави изборним инжењерингом, односно доводи бираче са стране како би задржала власт.

image