Србија и Балкан

Пуповац: Није једноставно бити Србин у Хрватској, нити бити са Србима

Уништена је најмање једна трећина од 30 плаката, колико је штампано са слоганом "Хрватска треба Србе", рекао је председник Самосталне демократске српске странке
Пуповац: Није једноставно бити Србин у Хрватској, нити бити са Србима© TANJUG/ FOTO HINA/ DENIS CERIĆ/

Кампања уочи предстојећих парламентарних избора у Хрватској, 17. априла, добро је кренула, а онда је некако из неке врсте политичког или друштвеног подземља кренула девастација и вандализација малобројних плаката Самосталне демократске српске странке (СДС С), оценио је председник те партије Милорад Пуповац.

"Не само да су уништени плакати него су поруке на њима изразито забрињавајуће, посебно кад се узме у обзир да је реч о позитивној кампањи у земљи којој толико недостаје људи, којој толико недостаје становништва, где је број мањина, нарочито српске, сведен на историјски минимум. Кад се види потреба грађана за нормализацијом и неком врстом размене културних, уметничких и разних добара, а догађа се ово, то је врло забрињавајуће", истакао је Пуповац.

Гостујући на загребачкој Н1 он је поручио да је уништена најмање једна трећина од 30 плаката, колико је штампано са слоганом "Хрватска треба Србе".

На питање какве би то могло имати последице, он каже да када би постојала политичка позадина и сигурна перспектива, могло би се рећи да се последице могу санирати.

"Али с обзиром на то да све више бринем о нашој политичкој перспективи и будућности да сачувамо барем минималне оквире понашања и демократских вредности, бојим се да последице могу бити теже од овога", рекао је Пуповац.

Појашњавајући зашто је забринут, Пуповац каже да неке политике чврстих и поузданих вредности, које свако друштво жели да развија, као толеранција и управљање сукобима, су по страни и, како наводи, "доведени смо до стања безумља".

На констатацију да је СДС С део парламентарне већине и да није да нема никакву моћ да мења ствари на боље, Пуповац истиче да парламентарна већина не може одлучивати о свему, нити имати утицај.

"Брине ме политика у којој нема идеја и у којој су све речи допуштене. У којој се допушта савез свих идеја и политика", рекао је лидер СДС С.

Он је додао да је створено је стање у којем шта год да кажете, "а говорим из перспективе коју водим и политике коју заступам, постоје људи који ће вас напасти и стигматизовати". То је, истиче, стање лова и потпуне фиксираности.

Пуповац се осврнуо и на оглашавање Хрватске бискупске конференције, која се у свом обраћању осврнула на кршење Устава, али не и на насиље против мањина.

"Волео бих да је иступ против оних који крше Устав обухватио оне који се користе говором мржње и насиљем. До тога није дошло јер како није једноставно бити Србин у Хрватској, није ни једноставно бити са Србима у Хрватској. Бранити њихова права на миран живот и политичко деловање, макар у редукованој форми", оценио је Пуповац.

image