Србија и Балкан

Кетрин Ештон на годишњицу Бриселског споразума: Нисам се овоме надала

Бивша висока представница Европске уније за спољне послове је посебно захвалила специјалном изасланику ЕУ Мирославу Лајчаку на доприносу који је пружио у приближавану Западног Балкана ка ЕУ
Кетрин Ештон на годишњицу Бриселског споразума: Нисам се овоме надалаGetty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Бивша висока представница Европске уније за спољне послове Кетрин Ештон истакла је данас да се надала да ће до сада видети земље Западног Балкана у Европској унији, али да је то и даље велики изазов за све – како да осигурају да регион напредује на путу ка чланству.

"Ја сам из Велике Британије, која је изван ЕУ, тако да не говорим у име своје владе. Када гледамо свет, видимо растуће тензије, пораст популизма, конфликт у Украјини, хаос и кризе на Блиском истоку... Земље Западног Балкана јесу на путу ка ЕУ, а питање је како да у контексту геополитичких тензија напредују брже", указала је Ештонова на панелу "Политичка и безбедносна ситуација на Западном Балкану у контексту геополитичких промена у Европи и свету", у оквиру конференције "Западни Балкан у ЕУ" у Љубљани.

Она је посебно захвалила специјалном изасланику ЕУ Мирославу Лајчаку на доприносу који је пружио у приближавану Западног Балкана ка ЕУ.

"Нико није покушао више и успео више него ти. Фокусирао си се на проналажење решења за конкретне проблеме. Провео си много времена да разговараш са Србијом и 'Косовом' на решавању проблема", приметила је Ештонова.

Упозорила је да увек треба размишљати о будућим генерацијама, јер млади напуштају Западни Балкан.

"Ми желимо да се они врате кући, да отварају фирме, доприносе развоју привреде. То неће успети ако не нађемо решење за превазилажење проблема", навела је Ештонова.

Она је изразила наду да ће се сви за 10 година бавити се нечим другим.

"Треба да размислимо шта ако имамо успешни напредак на путу ка ЕУ. Према мом искуству, људи дођу до лидерског места и плаше се да ураде нешто више. Понекад, када сте храбри и уредите нешто то значи губити подршку, али то је неопходно за будућност земаља", додала је Ештонова.

image
VV inauguration
banner