Србија и Балкан

Северна Македонија бира председника: Отворена биралишта, у трци седам кандидата

У бирачки списак за председничке изборе уписано је 1.814.317 бирача
Северна Македонија бира председника: Отворена биралишта, у трци седам кандидата© Husamedin Gina/Anadolu Agency

У Северној Македонији се одржавају седми по реду избори за председника државе, а до затварања бирачких места у 19 сати на снази је изборна тишина.

Евентуални други круг председничких избора предвиђен је за 8. мај, за када су заказани парламентарни избори.

На председничким изборима учествује седам кандидата - пет мушкараца и две жене.

Кандидати су актуелни председник Стево Пендаровски кога подржава СДСМ и коалиција, Гордана Шиљановска Давкова из ВМРО-ДПМНЕ, Биљана Ванковска коју подржава Левица, Максим Димитриевски из покрета Знам, Стевчо Јакимовски из странке Гром, Арбен Таравари из коалиције Вреди и Бујар Османи, којег подржава Европски фронт.

Влада је изборни дан прогласила нерадним. У бирачки списак за председничке изборе у среду, уписано је 1.814.317 бирача, а у иностранству ће гласати 2.569 бирача са држављанством Северне Македоније.

У посебном бирачком списком уписане су особе на издржавању казне затвора или притвора, којих има 2.147.

На предстојећим председничким изборима сучелиће се, као што је то и до сада био случај, кандидати два супротстављена политичка блока левог центра СДСМ и десничарског ВМРО-ДПМНЕ, а унутаралбанског политичког обрачуна између Демократске уније за интеграцију (ДУИ) и осталих политичких партија, које уживају снажну подршку привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане сматра, да су предстојећи председнички избори у Републици Северној Македонији изузетно значајни за будућност ове земље, јер ће се на њима, како кажу, одлучивати о наставку започетих позитивних политичких процеса и промена, убрзаном наставку реформи и новог међународног репозиционирања РСМ као чланице НАТО-а и убрзању преговора са ЕУ.

image
VV inauguration
banner