Свет

"Гардијан": Празни рафови постају свакодневица у Великој Британији

Навикли смо да имамо оно што желимо и када то желимо, али боље да се навикнемо на несташице, апелује британски лист
"Гардијан": Празни рафови постају свакодневица у Великој БританијиGetty © Naomi Baker / Staff

Током протеклих неколико година комбинација брегзита, ковид пандемије, птичјег грипа који погађа узгајиваче живине довели су до панике у Великој Британији због (не)доступности свега – од тоалет-папира до ајфона, преко свежег воћа до јаја, пише "Гардијан".

Председница Националне уније фармера Минет Батерс упозорила је да би Британију могла да погоди криза снабдевања храном, проблеми су могући на свим пољима од узгоја свиња до производње пољопривредних култура, парадајза, краставаца и крушака.

Очекује се и несташица електричне енергије, а оквиру мера штедње на становништво је већ апеловано да смањи коришћење струје, поготово у најоптерећенији деловима дана а све како би се пребродила зима.

Колумнисткиња "Гардијана" констатује да су Британци навикли да, уколико имају новца, могу да приуште себи шта год им треба, али да сада морају да се прилагоде оскудици, те прихвате чињеницу да ће повремене несташице постати животна чињеница.

И поред тога што је живот на Западу и даље прилично луксузан у односу на остатак планете, несташице Британцима повећавају анксиозност, пише "Гардијан" и додаје да говорећи људима да не паниче, само их опомињете да су други људи сигурно у паници.

Али мораћемо да научимо да се некако прилагодимо, јер несташице готово сигурно остају. Укратко, доба непријатности је већ неко време с нама, закључује колумнисткиња "Гардијана".

image
VV inauguration
banner