Свет

У зимској олуји у САД страдало 27 људи, више од милион Американаца и Канађана без струје

Западна америчка држава Монтана је најтеже погођена хладноћом, са температуром од -45 степени Целзијусових
У зимској олуји у САД страдало 27 људи, више од милион Американаца и Канађана без струје© Tanjug/Spencer Colby/The Canadian Press via AP

Најмање 27 људи је страдало у великој зимској олуји која је погодила Сједињене Америчке Државе и Канаду, више од милион Американаца и Канађана проводи Божић без струје, а олуја наставља да се обрушава на Северну Америку.

Смртни случајеви су забележени у Оклахоми, Кентакију, Мисурију, Тенесију, Висконсину, Канзасу, Небраски, Охају, Њујорку, Колораду и Мичигену, пренео је Ен-Би-Си.

Лоше временске прилике изазивају велике тешкоће приликом путовања широм Сједињених Америчких Држава.

Метереолози су упозорили да ће ниске температуре опасне по живот и опасна хладноћа од ветра створити потенцијалну опасност за путнике који се заглаве у саобраћају, пренео је Танјуг.

Национална метереолошка служба саопштила је да ће се зимска олуја, због које је отказивано хиљаде летова и која је изазвала више смртних случајева, наставити и на Божић, али ће бити мањег интензитета.

"Циклон бомбе", када атмосферски притисак опадне, донео је снег, јак ветар и ниске температуре.

Западна америчка држава Монтана је најтеже погођена хладноћом, са температуром од -45 степени Целзијусових.

У граду Бафалу, у држави Њујорк, Национална метеоролошка служба пријавила је видљивост "нула миља". На северозападу Пацифика, неки становници клизали су по залеђеним улицама у Сијетлу и Портланду.

Поплаве су забележене у североисточном америчком региону Нове Енглеске, пренео је Би-Би-Си.

Чак и јужне државе Флорида и Џорџија добијају упозорења о хладном времену. Једини регион који је углавном поштеђен хладног времена је Калифорнија.

У Канади, провинције Онтарио и Квебек поднеле су највећи терет арктичке зимске олује.

Већи део остатка земље, од Британске Колумбије до Њуфаундленда, био је под упозорењима због екстремне хладноће и зимске олује.

image