Свет

Америка у проблему: Расте број мртвих у снежној олуји, искључења струје широм земље

Више од 90 милиона људи широм 37 савезних држава је под упозорењем на зимске временске прилике
Америка у проблему: Расте број мртвих у снежној олуји, искључења струје широм земље© Танјуг/AP Photo/Jeffrey T. Barnes

Велика зимска олуја која је погодила Сједињене Америчке Државе изазвала је пад производње природног гаса у земљи за готово десет одсто, што је највећи дневни пад у периоду дужем од једне деценије.

"Блумберг" наводи да је забележен пад у производњи од 2,8 милиона кубних метара у односу на дан раније, с обзиром да су температуре у кључним производним областима пале испод нуле. Домаћа потражња је порасла на највиши дневни ниво од 2019. године.

Копманија "Дјук енерџи" позвала је потрошаче у савезним државамо Охајо и Кентаки да смање потрошњу струје због недостатака капацитета.

Више од 90 милиона људи широм 37 савезних држава је под упозорењем на зимске временске прилике. Зимска олуја Елиот погодила је већину територије САД и проузроковала нестанке струје у готово 1,7 милиона домаћинстава и предузећа.

Ен-Би-Си јавља да је 28 особа изгубило живот, док су бројни грађани заробљени у својим домовима због снежних наноса. Одложено је више од 7.000 летова, а 3.500 је отказано. Америчке власти су, такође, упозориле грађане да не путују аутомобилима.

image