Свет

Пакистан од априла купује руску нафту

Пакистански министар за енергетику Мусадик Малик прецизирао је да испоруке неће бити плаћене у доларима
Пакистан од априла купује руску нафтуwww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Пакистан ће почети да купује нафту од Русије у априлу, рекао је за "Њуз" државни министар за енергетику Мусадик Малик.

"У марту ће бити финализовани сви комерцијални услови споразума са Русијом, након чега ће сирова руска нафта почети да тече кроз Пакистан. То ће бити од користи за обе земље", рекао је званичник.

Прецизирао је да испоруке неће бити плаћене у доларима.

Пакистан, у оквиру споразума са Русијом, развија свеобухватан план енергетске безбедности, који треба да буде спроведен до краја ове године.

"Сирова нафта, течни природни гас, бензин и друга горива биће укључени у ову стратегију и очекује се да ће то повећати енергетску безбедност Пакистана", оценио је Малик.

Дакле, у наредној зимској сезони Исламабад ће моћи да купује течни природни гас од две компаније које је Москва предложила.

Да Русија и Пакистан координирају обим испоруке нафте, разговарају о логистици, осигурању и питањима плаћања, потврдио је и руски министар енергетике Николај Шулгинов.

Након што су западне земље увеле горњу границу цена нафте из Русије, Москва је најавила да неће испоручивати сировине страним купцима ако уговори експлицитно или имплицитно предвиђају механизам за ограничење цена нафте.

image