Свет

Истрага о Трампу и председничким изборима: Сведоци лагали под заклетвом

У документу се наводи да велика порота верује да су неки сведоци починили кривоклетство у сведочењима пред Специјалним већем
Истрага о Трампу и председничким изборима: Сведоци лагали под заклетвомwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Судија из америчке савезне државе Џорџије објавио је данас делове извештаја о томе да ли су бивши председник САД Доналд Трамп и његови савезници прекршили закон у покушају да промене исход избора, на којима је републикански кандидат поражен.

Како преноси Би-Би-Си, у извештају се сумира двогодишња истрага о понашању Трампа и савезника у тој држави након избора.

У документу се наводи да велика порота верује да су неки сведоци починили кривоклетство у сведочењима пред Специјалним већем.

"Већи део велике пороте верује да је лажно сведочење можда починио један или више сведока који су сведочили", наводи се у извештају који је данас објавио судија Вишег суда округа Фултон, Роберт Мекбарни.

Велика порота такође препоручује да окружни тужилац "тражи одговарајуће оптужнице за кривоклетвство, где су докази уверљиви".

До данас, оптужница против Трампа или његових савезника није подигнута. Велика порота не може да подигне оптужнице, али може да препоручи такав потез.

Ниједан амерички председник до сада није био оптужен.

Порота је такође одбацила "лажне тврдње" Трампа да су избори намештени, наглашавајући да се никаква превара није догодила у Џорџији, што би могло да резултира променом резултата.

Трамп је у Џорџији на председничким изборима у новембру 2020. године, изгубио од Бајдена за 11.779 гласова.

Истрагу велике пороте покренуо је једночасовни телефонски разговор у јануару 2021. између Трампа и државног секретара Џорџије Бреда Рафенспергера, током којег је бивши председник замолио Рафенспергера да "пронађе" гласове који су му потребни да би резултате преокренуо у своју корист.

Истрага се временом проширила и укључила лажне тврдње о изборној превари дате државним законодавцима, као и план за слање републиканских електора који су потписали изјаве у којима се лажно тврди да је Трамп победио у држави Џорџија.

image
VV inauguration
banner