Свет

Процват демократије: Режим у Кијеву забранио Јануковичеву странку, заплениће јој и сву имовину

Према закону који је режим Зеленског донео у мају 2022. влада може да забрани било коју странку која оспорава њен званични став, посебно када је у питању сукоб са Русијом
Процват демократије: Режим у Кијеву забранио Јануковичеву странку, заплениће јој и сву имовинуwww.globallookpress.com © ZUMA Press

Суд у Кијеву на захтев украјинске владе забранио је рад Партије региона некадашњег председника те земље Виктора Јануковича. Украјинске безбедносне службе оптужиле су ту странку за, како Кијев тврди, незаконито потписивање споразума са Русијом из 2010. и злочине против државног удара 2014. који је подржао САД, а којим је Јанукович свргнут са власти.

Државни истражни биро Украјине (СБИ) објавио је у уторак информацију о забрани, рекавши да је одлука донета након предлога Министарства правде на основу оптужби које су СБИ и Служба безбедности Украјине (СБУ) изнеле против странке.

"СБИ је посебно доставио материјале у вези са незаконитим радњама руководства Партије региона током потписивања и ратификације такозваних Харковских споразума, као и злочинима које су они починили током 'Револуције достојанства'", саопштено је из украјинске службе.

Ова одлука донета је само дан након што је амерички председник Џозеф Бајден посетио Кијев и упоредио украјинску владу са демократијом. "Украјина опстаје. Демократија опстаје. Америка – и свет – стоје уз Украјину", изјавио је Бајден после фотографисања са Зеленским.

Споразум из 2010. године, потписан у Харкову, продужио је руски закуп поморских објеката на Криму до 2042. и дао Украјини попуст на испоруке руског природног гаса. "Револуција достојанства" је назив који је нова украјинска влада дала пучу на Мајдану 2014, након којег је почео сукоб око Крима и Донбаса.

Украјинска влада тренутно утврђује вредност имовине странке, која ће бити заплењена према закону који је усвојен у мају 2022. Он омогућава влади председника Владимира Зеленског да забрани било коју странку која оспорава њен званични став, посебно када је у питању сукоб са Русијом. Одлуке суда су коначне и на њих се не може уложити жалба.

Закон је до сада коришћен за забрану десетак партија. Највећи парламентарни опозициони блок, "Опозициона платформа – За живот", стављен је ван закона прошлог јуна.

Партија региона је основана 1997. године и израсла је у највећу украјинску политичку странку до 2006. године, као одговор на "наранџасту револуцију" 2004. која је поставила проамеричку владу. Практично је престала са радом након државног удара 2014. године, пошто су Јанукович и премијер Николај Азаров затражили азил у Русији.

image
VV inauguration
banner