Свет

Амерички Сенат одбио да укине закон који је омогућио инвазију на Авганистан

Мера из 2001. дала је тадашњем председнику Џорџу В. Бушу широка овлашћења да изврши инвазију на Авганистан под изговором борбе против тероризма
Амерички Сенат одбио да укине закон који је омогућио инвазију на АвганистанGetty © Joe Raedle/Getty Images

Амерички Сенат је великом већином подржао продужење закона који одобрава употребу војне силе САД у тзв. глобалној борби против тероризма, чиме је одбијен предлог сенатора из Кентакија Ренда Пола да се укине мера уведена 2001. године, која је омогућила неке од највећих агресија Вашингтона.

Сенатори су у среду одбацили амандман са 86 према девет гласова, док засебно расправљају и о укидању два одобрења за употребу војне силе у Ираку, преноси "Асошијејтед прес".

Постоји широка двостраначка подршка за повлачење тих одобрења Конгреса из 1991. и 2002. за војне ударе против режима Садама Хусеина.

Док се та два овлашћења ретко користе и фокусирају само на Ирак, мера из 2001. дала је тадашњем председнику Џорџу В. Бушу широка овлашћења да изврши инвазију на Авганистан под изговором борбе против тероризма, одобравајући силу "против држава, организација или особа" који су планирале или помогале нападе на САД 11. септембра 2001.

Донета у септембру 2001. године, ова одлука се и данас користи да оправда америчку војну акцију против терористичких организација, укључујући Ал Каиду и њене подружнице, као што су Исламска држава и Ал-Шабаб, које се сматрају претњом за САД.

Мера из 2002. којом је покренута инвазија на Ирак пре 20 година коришћена је много ређе, а присталице њеног укидања у Конгресу признају да је подложна злоупотребама, наводи АП.

Очекује се да ће се Сенат следеће недеље изјаснити о стављању ван снаге две мере које се односе на Ирак.

image