Свет

Рамазан одложио померање часовника: Паника у целој земљи

Због одлуке владе да одложи подешавање часовника на летњи режим, многи су се нашли у ребусу по ком времену да организују посао и живот
Рамазан одложио померање часовника: Паника у целој земљиwww.globallookpress.com © Bilal Jawich/XinHua

Либанска влада одлучила је да у последњем тренутку одложи почетак летњег рачунања времена за месец дана, док се не заврши муслимански месец рамазана.

Ова одлука изазвала је масовну конфузију у тој земљи.

Иако у истој малој земљи, многи Либанци су се нашли у позицији да жонглирају у радним и школским распоредима због различитих временских зона изазваним решењем да поједине институције спроведу ту одлуку, док су друге одбијале, пише агенција АП.

Многи хршћански политичари и институције, укључујући највећу цркву те мале нације, Маронитску цркву, одбацили су решење које им намеће одлагање летњег рачунања времена.

Мала медитеранска држава иначе помера казаљке на сату унапред последње недеље у марту, што је у складу с већином европских земаља.

Међутим, либанска влада је у четвртак објавила одлуку привременог премијера Најиба Микатија да одложи почетак летњег рачунања времена за 21. април.

Приватници непослушни, померили часовнике

Није наведен разлог за такво решење Микатија, али видео снимак сведочи како Бери тражи од Микатија да одгоди почетак летњег рачунања времена како би муслимани могли да прекину рамазански пост сат времена раније.

Микати је одговорио да је имао сличан предлог, али наводи да би та одлука била тешка јер би узроковала проблеме у распореду летова авио компанија, на шта је Бери додао: "Који летови?".

Након што је најављено одлагање почетка летњег рачунања времена, либански државни авио превозник "Мидл Ист Ерлајнс" саопштио је да ће време поласка свих летова планираних с бејрутског аеродрома између недеље и 21. априла бити померени за један сат унапред.

Две мобилне телефонске мреже у земљи слале су поруке људима тражећи од њих да поставке својих сатова промене на ручно уместо на аутоматско подешавање, како се време не би мењало само од себе у поноћ.

Док су јавне институције теоретски везане владином одлуком, многе приватне установе, укључујући ТВ станице, школе и компаније, најавиле су да ће игнорисати одлуку и данас прећи на летње рачунање времена, како је раније било и предвиђено.

image