Свет

Наставља се терор над руским свештеницима

Украјински безбедњаци претресају Черновичко-буковинску епархију Украјинске православне цркве
Наставља се терор над руским свештеницимаwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Черновичко-буковинска епархија канонске Украјинске православне цркве саопштила је данас да их претресају представници безбедносне службе Украјине, преносе "РИА Новости".

Раније је украјинско издање листа "Час" јавило да у Черновцима, у Саборном храму Светог Николе (епархија Украјинске православне цркве), припадници безбедности Украјине врше претресе.

"СБУ врши претресе у епархијској управи Черновичко-буковинске епархије УПЦ. По завршетку претреса објавићемо детаљније информације. Информација која кружи интернетом о узурпацији Никољског храма и епархије није поуздана", саопштила је локална епархија УПЦ на Фејсбуку.

Напомиње се да на територији епархије нема других представника верских организација.

Раније је Служба безбедности Украјине заједно са Националном полицијом и Националном гардом извршила претрес свештенства Кијевско-печерске лавре, као и два манастира на територији Сарненско-полеске епархије Украјинске православне цркве (УПЦ) у Ровенској области.

Служба је саопштила да "мере имају за циљ да спрече да се храм претвори у 'келију руског света'".

Украјинске безбедносне службе верују да би у просторијама Лавре могли бити руски диверзанти и оружје. Претресају и свештенике, проверавају да ли су умешани у "незаконите активности на штету државног суверенитета Украјине".

Раније је СБУ покренула кривични поступак након што су на литургији у Кијевско-печерској лаври верници наводно певали песму која "велича Русију", док је њен свештеник суспендован са служења литургије и молебана.

image