Свет

Ројтерс: Американци не желе ни Бајдена ни Трампа у трци за председника

Амерички бирачи нису одушевљени идејом реванша Бајдена и Трампа
Ројтерс: Американци не желе ни Бајдена ни Трампа у трци за председникаGetty © Joe Raedle / Staff

Отприлике половина америчких демократа сматра да председник Џозеф Бајден не би требало да тражи реизбор следеће године и да је престар да би се кандидовао, што је забрињавајући показатељ за 80-годишњака који је данас најавио кандидатуру, показала је анкета Ројтерса/Ипсоса.

Тродневно испитивање јавног мњења показало је да америчка јавност није одушевљена изгледом за реванш Бајдена и његовог претходника и тренутно водећег републиканског ривала Доналда Трампа, са око два трећине испитаника који су поручили да уопште не желе да се њих двојица поново кандидују 2024.

Анкета је показала да је 44 одсто регистрованих демократа рекло је да Бајден не би требало да се кандидује за други мандат, у поређењу са 34 одсто републиканаца који су сматрају да Трамп не би требало поново да се кандидује.

Откако је преузео дужност у јануару 2021. године Бајден је морао да се суочи са ниским рејтингом и високом инфлацијом. Само 41 одсто испитаника - укључујући 74 одсто демократа и 10 одсто републиканаца - одобрава његов учинак као председника.

Бајден је најстарија особа која је била у Белој кући и на крају другог четворогодишњег мандата имао би 86 година. Шездесет један одсто регистрованих демократа у анкети је рекло да је престар да би радио у влади.

Поређења ради, само 35 одсто регистрованих републиканаца рекло је да је Трамп (76) престар.

image