Свет

Немачки плаћеник: Украјински војници убијали руске ратне заробљенике

Јонас каже да су у питању била три војника и један цивил и додаје да су за два таква случаја наводно отворене истраге, али да резултате не зна
Немачки плаћеник: Украјински војници убијали руске ратне заробљеникеGetty © John Moore/Getty Images

Бивши немачки војник, који се борио у украјинској страначкој легији против Русије, тврди да украјински војници убијају ратне заробљенике, а ту праксу у интервјуу за немачки портал "Т-онлајн" назвао је "прљавом".

Немац Јонас Краценберг је напустио немачку војску у фебруару 2022. године и већ следећег месеца отишао је у Украјину. Према биографији објављеној на интернету, Кранценберг је претходно служио у Авганистану, а немачком порталу каже да се придружио тзв. украјинској међународној легији због "моралне обавезе", али и зато што, како наводи, као војник има потребу да се бори.

Краценберг је о наводном убијању ратних заробљеника писао и у недавно објављеној књизи о свом искуству у Украјини, а за "Т-онлајн" каже да су у питању била три војника и један цивил. Он додаје да зна за два таква случаја о којима су наводно отворене истраге, али да коначне резултате истрага не зна.

Немачки војник је такође рекао да су страни војници приметно лошије третирани него украјински, да су често били плаћени мање или да уопште нису, и указао на један видео-снимак у којем украјински командант назива стране војнике топовским месом.

Како Краценберг оцењује, у украјинској војсци има много корупције, а војници немају вољу да се боље организују. Он је такође истакао да су оружје и опрема које је његов одред користио долазили из САД, Немачке и Чешке, али да га је увек било премало.

Посматрачка мисија УН за људска права у Украјини навела је у мартовском извештају да поседује доказе о вансудским убиствима руских заробљеника и другим облицима нехуманог поступања украјинских војника. У саопштењу се наводи да "није познато јесу ли украјинске власти кривично гониле починиоце."

image