Свет

Неке птице никад не полете: Аналенини шкарт авиони обрукали Немачку?

Да ли је министарку пратила лоша срећа или Немачка једноставно није могла да јој обезбеди исправну летелицу?
Неке птице никад не полете: Аналенини шкарт авиони обрукали Немачку?www.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Какву ли је слику највеће европске економије у пребогатим Уједињеним Емиратима, представила министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок која, не само да је једва стигла на Арабијско полуострво, него са њега није могла ни да се врати, и то све због немачке авијације која је у стању распадања?!

"Повратно путовање из катарске престонице Дохе до Берлина, које је било планирано за среду поподне, морало је да буде одложено за најмање два сата због квара на ваздушном "ербасу". Министаркина делегација се вратила у хотел Шератон на обали Дохе да сачека поправку", објавио је "Шпигл" наводећи шта је задесило министарку.

Немачки лист оцењује да Бербокову прогања "лоша техничка срећа", али, с обзиром на то да је министарка имала проблеме и при доласку у Катар, исто као и у повратку, јасно је да је у питању нешто више од чистог малера.

"Долазак Бербокове на Арбијско полуострво у понедељак је већ био значајно одложен због поквареног авиона. Ваздухопловство је морало да обезбеди нови авион јер владин `ербас` због квара није могао да отпутује за Саудијску Арабију како је планирано. Министарка је због тога, у саудијски лучки град Џеда стигла са више од два сата закашњења", наводи "Шпигл".

Укратко - Бербоковој један авион није могао да полети, а када се коначно некако транспортовала заменском летелицом- и она се покварила!

Тродневна посета немачке министарке региону Залива имала је племените мотиве- она је тамо отишла да промовише мировна решења у Јемену и Судану.

"Чињеница да се Саудијска Арабија сада одлучује за разговоре са Хутима у Јемену је прави први корак", рекла је Бербокова.

И у Катару је она са тамошњим колегом Мохамедом бин Абдурахманом Ал Танијем потписала декларацију о намерама за нови "стратешки дијалог" између те две земље, и то упркос отвореним разликама по питањима људских права.

"Овај облик размене са емиратом тежи ка још ближој сарадњи у будућности и размени идеја", рекао је Бербокова.

И како се онда десило да упркос њеним поштеним и добрим намерама, немачку министарку потера зла срећа и преседне јој тродневно путовање? 

"Савезна влада наручила је укупно три нова владина авиона типа А350 2019. године након што је стара 'ербасова' флота годинама бележила кварове. Две машине опремљене специјалном опремом су већ испоручене. Министарство одбране је укупан трошак оценило на 1,2 милијарде евра", наводи "Шпигл".

А док не добије исправан авион на располагање, Аналени би зарад сопствене безбедности, можда ипак било боље да на следеће државничко путовање- крене друмом.

С обзиром на углавном ратнохушкачки начин на који води спољну политику- можда и на тенку, ко зна?

image