Свет

Савет безбедности Белорусије упозорава: НАТО способан да покрене војну агресију без мобилизације

Бележе се опасне промене у активностима Алијансе, због чега су Минск и Москва натерани да предузму мере стратешког одвраћања, каже државни секретар СБ Белорусије Александар Волфович
Савет безбедности Белорусије упозорава: НАТО способан да покрене војну агресију без мобилизацијеGetty © (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Државни секретар Савета безбедности Белорусије Александар Волфович казао је да интензивирање активности НАТО-а у близини граница те земље приморава Минск и Москву да предузму мере стратешког одвраћања.

"Бележе се опасне промене у активностима НАТО-а, посебно војне групације Северноатлантске алијансе, које су концентрисане на континенту, способне да покрену војну агресију без мобилизације. Већ су створени сви услови за велике провокације употребом оружаних снага", казао је Волфович.

Он је навео да све ово заједно приморава и Белорусију и Русију да предузму нове активне мере стратешког одвраћања, укључујући практичне кораке за размештање тактичког нуклеарног оружја на територији Белорусије.

"Запад тренутно крши све безбедносне гаранције које је некада давао", закључио је.

Подсетимо, председник Белорусије Александар Лукашенко упозорио је да је дошло до повећања активности и провокација украјинске војске у близини граница те земље.

"Украјина на сваки начин покушава да у сукоб увуче трупе земаља чланица НАТО-а. Све ово потврђује и недавни пад ракете на територију Пољске", казао је белоруски лидер.

Како је навео, западне државе настављају да јачају војни потенцијал својих оружаних снага, раде на модернизацији инфраструктуре на територији суседних земаља, повећавају интензитет активности оперативне и борбене обуке.

image