Свет

Наставак прогона: Украјинска служба оптужила владику канонске УПЦ за ширење мржње на верској основи

Против митрополита Лонгина је покренут кривични поступак, а верницима који су га подржали, полиција је уручивала позиве за мобилизацију
Наставак прогона: Украјинска служба оптужила владику канонске УПЦ за ширење мржње на верској основиGetty © John Moore / Staff

Служба безбедности Украјине (СБУ) је оптужила игумана банченског манастира Вазнесења канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), митрополита Лонгина Жара за наводно "омаловажавање" расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) и ширење мржње на верској основи.

Раније је украјинска полиција покренула поступак против митрополита Лонгина, а верницима који су га подржали уручивала позиве за мобилизацију.

"Служба безбедности и национална полиција разоткрили су да је игуман банченског манастира Вазнесења Черњивцко-буковинске епархије УПЦ распиривао мржњу на верској основи", наводи се у саопштењу украјинске службе безбедности и напомиње да је митрополит током литургије омаловажавао некаконску ПЦУ.

Осумњичени је наводно "увредио верска осећања верника и подстицао заоштравање унутрашњих размирица у региону", објашњава украјинска служба. На основу анализе његових речи, утврђено је да је митрополит извршио кривично дело, и због тога је оптужен, додаје украјинска служба.

Савет безбедности Украјине га оптужује за кршење члана закона о "повреди равноправности грађана на основу њихове расе, националности, регионалне припадности, верских уверења, инвалидитета и других карактеристика".

Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној стварној забрани у Украјини.

Служба безбедности Украјине масовно покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи "контраобавештајне мере" – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима "антиукрајинског деловања".

И сами верници УПЦ се у последње време суочавају са невиђеним притисцима кијевског режима. Савез православних новинара и УПЦ на Телеграму свакодневно сведоче о дискриминацији са којима се суочавају верници приликом доласка у храмове. У већини случајева, они не долазе у храмове само да би се молили већ и да би физички одбранили светињу од отимача непризнате ПЦУ.

image