Свет

Украјина покреће кривични поступак против Зеленског због издаје?

Украјински председник и његова дружина су под истрагом због сумње да су допринели да руски агенти буду постављени на кључне позиције у оквиру украјинске безбедносне службе
Украјина покреће кривични поступак против Зеленског због издаје?www.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apa

Украјински суд обавезао је Истражни биро да покрене кривични поступак против председника Украјине Владимира Зеленског и неких чланова његовог тима због могуће издаје.

"Наређено је да се против Зеленског и компаније покрене кривични поступак због издаје. Подсећам, Истражни биро Украјине одбио је да спроведе истрагу Зеленског због тога што је он на кључне позиције у Безбедносној служби Украјине поставио агенте ФСБ-а, али ми смо суду наредили да отпочне преткривични поступак", написао је на Телеграму украјински посланик Гео Лерос.

Према његовим речима, Зеленски, шеф његове администрације Андреј Јермак, заменик шефа администрације Роман Машовец, бивши шеф украјинске безбедносне службе Иван Баканов и бивши заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Руслан Демченко "требало би да буду испитани као главни оптужени" за то што су се агенти руске безбедносне службе инфилтрирали у украјинску службу.

"Нећу дозволити овим издајницима да избегну одговорност за тешке злочине над украјинским народом", рекао је Ларос, који је и раније имао отворено непријатељске изјаве према украјинском председнику и Јермаку, због чега му је у једном тренутку било забрањено да присуствује седницама скупштине.

image