Свет

Следећа пандемија: Процурио нацрт новог споразума СЗО, "забрињавајући сигнали"

Током пандемије владао је "вакцинални апартхејд" и показало се да су велика истраживања била у служби профита уместо здравља становништва, навела је професорка Мацукато
Следећа пандемија: Процурио нацрт новог споразума СЗО, "забрињавајући сигнали"© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, File

Процурили нацрт споразума Светске здравствене организације, према професорки Лондонског универзитетског колеџа Маријане Мацукато, открива да свет мора бити спреман да одговори на следећи патоген који може бити још смртоноснији од ковида, али ипак показује неке "забрињавајуће сигнале".

Из документа се види, како додаје Мацукато, која је уједно и председница савета СЗО за економију здравља за све, да би планета могла да дође у опасност да одбаци научено током претходне пандемије и да протраћи прилику да заштити будућност.

У ауторском тексту за "Фајненшел тајм", ова професорка истиче да је неопходно деловати како би се то спречило - и то радећи на новом глобалном механизму финансирања, затим иновацијама које су за опште добро, али и омогућавањем слободног протока и иновација и информација преко граница.

Владе земаља са ниским и средњим приходима морале би да осмисле како да брзо, а по разумним условима од великих фармацеутских компанија из богатих земаља допреме кључне технологије за вакцине.

Јер и оне су делећи биолошке узорке, допринеле развоју иновација.

Ипак, током ковида је, како она каже, владао "вакцинални апартхејд" и показало се да су велика истраживања била у служби профита уместо здравља становништва.

Забрињавајуће је, међутим, што процурили нацрт глобалног споразума указује да ће транспарентност објављивања цена фармацеутских производа, али и дељење информација и трансфер технологије, бити на добровољној бази.

"Ово би била велика грешка – иста она каква је направљена током пандемије, када је стотинама милиона људи широм света ускраћено правовремено примање вакцине, делом због жеље да се максимизира профит неколико компанија. И не ради се ту само о ценама, већ и о условима за дељење технологије: права интелектуалне својине су лоше регулисана", оцењује она.

Професорка Мацукато уверена је да је неопходна хитна промена начина приступа финансијама - она која би отворила фискални простор, који је земљама у развоју неопходан да би улагале у здравство.

"Споразум о пандемији треба да успостави систем у коме бисмо постали спремни за будућност, превазилазећи конвенционалне глобалне структуре финансирања здравства. Он мора бити вођен дељењем знања, укључивањем, приступом и транспарентношћу", истиче Мацукато.

Само кроз глобалну политику, уз финансијске и правне обавезе влада и међународних тела попут СЗО, могуће је припремити се, па и спречити следећу пандемију.

Новим споразумом, свет ризикује да направи неколико корака уназад, уколико посвећеност управљању иновацијама не буде одржавала вредности здравља за све, упозорила је ова научница.

"Споразум о пандемији мора да утврди да су потребе, празнине, предности и обавезе суочавања са глобалним здравственим претњама, које су, иако су свуда различите, ипак заједничке. Колективна одговорност, коју сви сносимо за спречавање криза, које ће утицати на све нас мора бити на првом месту", закључује професорка Лондонског универзитетског колеџа.

image