Свет

Премијер Велике Британије тајно покушава да поправи везе са Кином

Сунак је до сада успео да избегне да покаже личну ангажованост, попут лидера Француске, Немачке и Шпаније, који су сви отпутовали у Кину да се састану са кинеским председником Си Ђинпингом откако је он обезбедио трећи мандат у октобру
Премијер Велике Британије тајно покушава да поправи везе са Киномwww.globallookpress.com

Британски премијер Риши Сунак покушава да поправи однос Велике Британије са Кином и труди се да му то прође неопажено. Сунак је последњих недеља послао министра трговине у Хонг Конг, док је његов изасланик у бившој британској колонији позвао да се више неслагања са Пекингом решавају иза затворених врата, открива "Блумберг". Очекује се и да ће британски министар спољних послова Џејмс Клеверли наредних месеци отпутовати у Кину.

Ипак, Сунак је до сада успео да избегне да покаже личну ангажованост, попут лидера Француске, Немачке и Шпаније, који су сви отпутовали у Кину да се састану са кинеским председником Си Ђинпингом откако је он обезбедио трећи мандат у октобру. "Блумберг" пише да је мало је вероватно да ће британски премијер посетити Сија у Пекингу пре следећих општих избора у Великој Британији.

Пред Сунакоом је изазов, док покушава да усмери Велику Британију кроз дипломатски пејзаж после брегзита у којем Лондон не може себи да приушти да се удаљи ни од Вашингтона ни од Пекинга. Он, такође, мора да се креће према све скептичнијим погледима на Кину код куће, посебно у својој Конзервативној странци.

Саговорници "Блумберга", међутим, указују да Сунак не жели да изгледа као да награђује Кину посетом на високом нивоу, али је нејасно да ли ће Кина бити задовољна таквим приступом. Пекинг би, како наводе, више волео да Уједињено Краљевство пошаље високог економског или трговинског званичника са пословном делегацијом, а не министра спољних послова.

"Сунак није моћан премијер и торијевска десница свакако намеће ограничења на оно што он може да уради, како у погледу имиграције тако и у погледу односа са Кином. Пекинг очекује да ће Лондон остати ближи Вашингтону, па је тако мање вероватно да ће учинити нешто слично ономе што је Макрон урадио у Кини", каже Стив Цанг, директор Кинеског института на Универзитету СОАС у Лондону.

Потез француског председника Емануела Макрона који је у априлу посетио Кину је нашироко критикован због "растезања" западног јединства у Украјини. Сугестија француског лидера да Европска унија треба да избегне да буде увучена у спор САД са Кином око Тајвана изазвала је гнев у већем делу "демократског света", наводи амерички портал.

Није било састанака лицем у лице између највиших британских и кинеских лидера откако је бивша премијерка Тереза ​​Меј посетила Пекинг 2018. Потенцијални састанак Сунака и Сија на састанку Г20 у новембру изненада је отказан, док је последњи јавни разговор између лидера две земље био са тадашњим премијером Борисом Џонсоном пре више од годину дана.

Односи Уједињеног Краљевства и Кине су нарушени након демонстрација у Хонг Конгу 2019. Велика Британија је тада оптужила Кину да је прекршила споразум о примопредаји и дала је дугорочне визе десетинама хиљада људи који беже из града. Пекинг је санкционисао високе британске политичаре у знак одмазде због њихових критика наводних кршења људских права у Синђангу.

Одлука Кине да пошаље потпредседника Хан Џенга, који је до прошле године надгледао послове у Хонг Конгу, на крунисање краља Чарлса III раније прошлог месеца, нашироко је пропраћена у британској штампи као увреда.

Торијевци су, такође, критиковали недавну ревизију безбедносне политике у којој је Сунакова влада одбила да означи Пекинг као "стратешку претњу".

На одбрамбеној конференцији раније ове недеље, Сунак је обећао да ће направити "циљани и специфичнији" приступ у областима у којима Кина представља највећу претњу њеној економској безбедности, али је истакао да то није изговор за потпуни пад у протекционизам.

Премијер управља са неколико фракција у владајућој странци док се припрема за изборе који морају бити одржани до јануара 2025. Конзервативци су изгубили више од 1.000 места на локалним изборима прошлог месеца.

"Време је за потпуну ревизију односа Велике Британије и Кине и за доследнији рад са нашим савезницима на развоју дугорочног плана за ангажовање Запада и дугорочног плана за економску безбедност", рекао је лидер лабуриста Кир Стармер у британском Парламенту прошлог месеца.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан састао са Ванг Јијем, највишим кинеским дипломатом, прошлог месеца у Бечу на дводневном састанку који се сматра могућим уводом у разговор Бајдена и Сија.

"Блумберг" пише да се преговори Велике Британије и Кине одвијају на нижем нивоу и да су се британске дипломате састале са мноштвом високих кинеских званичника током недавног путовања у Пекинг. То је укључивало састанак сталног подсекретара Министарства иностраних послова Филипа Бартона и кинеског министра иностраних послова Ћин Ганга.

Према сазнањима америчке агенције, Кина би поздравила посету било ког британског министра и отворила би врата Сунаку ако би исказао такву жељу, али нема информација о томе да је у току припрема такве посете.

"Чак и да је Сунак одлучио да отпутује у Кину, постојало би ограничење онога што би могао да постигне због програма виза за Хонг Конг, који се не свиђа у Пекингу. Постоји реално питање шта Сунак мисли да може да добије посетом Пекингу. Сунак је можда слаб премијер, није глуп", сматра Цанг.

image