Свет

"Дојче веле": ДНК детета решава мистерију саботаже Северног тока

Савезна канцеларија за борбу против криминала и немачка полиција добили су задатак да пронађу починиоце који су уништили цеви немачко-руског гасовода на дубини од око 70 метара испод површине мора
"Дојче веле": ДНК детета решава мистерију саботаже Северног токаGetty

Немачка Савезна канцеларија за борбу против криминала (БКА) претресла је стан на подручју Немачке и саслушала женску особу у оквиру истраге која се води око саботаже гасовода Северни ток, пише "Дојче веле".

Током протекле недеље БКА је, како су објавили немачки медији, у Франкфурту на Одри обавила претрес стана особе која, како се наводи, нема статус осумњичене. Ради се о бившој партнерки једног осумњиченог Украјинца против кога се води истрага. Она је саслушана, а како тврде немачки медији, заплењен је и њен мобилни телефон.

Та женска особа и осумњичени Украјинац имају једно заједничко дете. Они су, како се даље наводи, неко време и живели заједно. Истражни органи БКА су, судећи по информацијама медија, узели ДНК њиховог детета како би је упоредили с ДНК пронађеним на јахти "Андромеда", која је већ дуже време у фокусу истраге. На тај начин намеравају да провере да ли се осумњичени Украјинац у септембру прошле године заиста налазио на том пловилу.

Портпаролка немачког Савезног државног тужилаштва потврдила је да је "25. маја у Франкфурту на Одри извршена претрага стана једне особе која се не сумњичи".

"Дојче веле" истиче да се вероватно ради о једном од најкомплекснијих истражних поступака у историји СР Немачке. Савезно државно тужилаштво већ месецима покушава да расветли околности напада на гасовод Северни ток у септембру 2022. Истрага се води због сумње на "противуставну саботажу" на дну Балтичког мора.

Савезна канцеларија за борбу против криминала и Савезна полиција добили су задатак да пронађу починиоце који су уништили цеви немачко-руског гасовода на дубини од око 70 метара испод површине мора. У фокусу интересовања немачких истражитеља већ неко време је 15 метара дуга јахта "Андромеда".
Она је, како се сумња, почетком септембра прошле године напустила луку у Ростоку, на немачкој балтичкој обали.

Особе које су се у тренутку испловљавања вероватно налазиле на њој, по свему судећи, дале су фалсификоване пасоше приликом изнајмљивања брода. БКА је током истраге на тој јахти касније открио и трагове експлозива. Судећи по истраживању немачких јавних сервиса ВДР и НДР, као и дневног листа "Зидојче цајтунг", наводно више трагова повезаних с изнајмљивањем "Андромеде" води ка Украјини, и то према круговима украјинске војске.

Најпре се у том контексту спомиње једна туристичка агенција у Варшави, која је очигледно служила само као параван, односно фалсификован румунски пасош који је, према сазнањима немачких истражних органа, очигледно користио млађи Украјинац.

Он је, како се сумња, повезан с украјинском војском, истиче "Дојче веле". Истражитељи се баве и другим особама које сматрају могућим помагачима групе која је, како се сумња, извела напад. Осим немачког истражног поступка, истрага о околностима напада на гасовод Северни ток тренутно се води и у неколико других европских земаља. Тим случајем се баве и дански и шведски органи, али се о тренутном статусу истражног поступка у те две земље за сада не зна готово ништа.

Надлежно Државно тужилаштво у Шведској недавно је навело да "имају добру представу о томе како је та акција изведена".

Угледни амерички истраживачки новинар Симор Херш је, насупрот томе, позивајући се на сопствене изворе, оптужио америчке обавештајне службе да су, уз асистенцију Норвешке, извршиле саботажу немачко-руског гасовода.

image