Свет

Шолцова посета Пекингу изазива забринутост у Немачкој

Изузетно је важно да не будемо толико зависни од земље која не дели наше вредности, рекла је немачка министарка Аналена Бербок уочи путовања канцелара у Кину
Шолцова посета Пекингу изазива забринутост у Немачкој© Tanjug/AP/Michael Sohn

Немачки канцелар Олаф Шолц долази у петак у своју прву посету Кини која ће бити пажљиво праћена због све сложенијих кинеско-немачких односа.

Ови односи се убрзано погошавају, а Кина је у последње време изложена критикама које све чешће пристижу из Немачке.

Његова једнодневна посета 4. новембра учиниће Шолца првим лидером Г7 који је посетио Кину од почетка пандемије ковида и првим који ће се састати са кинеским председником Си Ђинпингом, откако је поново изабран за те земље на 20. Конгресу Комунистичке партије, преноси Ројтерс.

Дубоке трговинске везе Европе и Азије

Дубоке трговинске везе повезују највеће економије Азије и Европе, уз снажну кинеску експанзију и потражњу за немачким аутомобилима. Кина је постала највећи појединачни трговински партнер Немачке 2016.

Ипак, недавна истраживања, између осталих тинк тенка "Ифо", показала суе да се скоро половина немачких индустријских фирми сада ослања на значајан увоз из Кине.

До Шолцовог путовања, тврди Ројтерс, долази у тренутку растуће забринутости на Западу, посебно Сједињених Држава, због "кинеске трговинске праксе, стања људских права у Кини и њених територијалних амбиција."

Шта ће Шолц тражити од Кине

„Изузетно је важно да више не будемо толико зависни од земље која не дели наше вредности“, рекла је министарка иностраних послова Аналена Бербок за медијску кућу АРД.

"Шолц, који ће се састати и са кинеским премијером Ли Кећијангом и са Сијем, тражиће од Кине да отвори своја тржишта, а такође ће изразити забринутост због стања људских права и аутократских тенденција", рекао је портпарол немачке владе прошле недеље.

Немачка је већ у време бивше канцеларке Ангеле Меркел почела да заузима оштрији став према Кини, између осталог и слањем ратног брода у Јужно кинеско море прошле године.

Профит важнији од људских права

Сада Шолцова влада израђује своју прву стратегију према Кини у историји, на основу коалиционог споразума који садржи оштрије ставове према Пекингу, укључујући питања као што су Тајван и Хонг Конг, као и кршење људских права у Сјанђијангу.

Канцелар је за своју прву посету Азији изабрао Јапан, а не Кину.

Ипак, неки чланови коалиције и европски званичници тврде да постоје наговештаји да Шолц неће бити превише оштар према Кини.

„Његова одлука да поведе са собом и пословну делегацију показује да је за Немачку профит и даље важнији од људских права“, рекао је у среду Долкун Иса, председник Светског ујгурског конгреса из Минхена.

Кина негира оптужбе за кршење људских права и геноцид које пристижу са Запада.

Одбачена понуда Макрона 

Шолцови млађи коалициони партнери, Зелени и Слободне демократе, дуго су имали много тврђи став према Кини од његове Социјалдемократске партије.

Извори из француске и немачке владе саопштили су Ројтерсу да је француски председник Емануел Макрон предложио Шолцу да заједно отпутују у Пекинг како би Кини послали снажан сигнал јединства ЕУ. Међутим, немачки канцелар је ту Макронову понуду одбио, тврде обавештени извори.

image