Свет

"Плејбој" министарка добила отказ: Макронова савезница изгубила место у влади

Скијапа је сазнала да је смењена током телефонског разговора са председником Емануелом Макроном
"Плејбој" министарка добила отказ: Макронова савезница изгубила место у владиwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Министарка у француској влади Марлен Скијапа смењена је после више од шест година на функцији, неколико месеци након што је позирала за часопис "Плејбој", наводно због лошег управљања јавним фондом створеним за борбу против екстремизма.

Скијапа је сазнала да је смењена током телефонског разговора са председником Емануелом Макроном.

"Разговарали смо дуго, око тридесет минута. Макрон ми је захвалио на мојој посвећености у последњих седам година", изјавила је Скијапа за "Монд".

Она се, подсетимо, појавила на насловници познатог магазина за који је дала интервју на 12 страница о правима жена и хомосексуалаца, као и абортусу. Део јавности подржао је овај корак, али су Скијапу колеге и противници у влади жестоко критиковали након овог "ангажмана".

Ово није њен први скандал, далеко од тога, али су овај потез осудили и премијерка државе Елизабет Борн и левичари - сви су оценили да је Скијапа направила велику грешку и да шаље погрешну поруку. Не виђа се сваког дана министарка у дизајнерским хаљинама у "Плејбоју", те су поједини помислили да је у питању првоаприлска шала.

АФП је тада известио да је премијерка Борн позвала министарку како би јој рекла да то што је урадила уопште није прикладно, посебно у овом тренутку (француска влада тада је била усред масовног незадовољства и протеста широм земље због пензионе реформе).

Осрамоћена министарка била је уплетена и у скандал око фонда "Маријен", у чијем је оснивању учествовала, након што је професору Самуелу Патију одрубљена глава у околини Париза 2020. године. Поједини медији тада су известили да је Скијапа преусмерила око два милиона евра јавног новца особама са којима је имала блиске личне односе.

Опозициони политичари позвали су је да поднесе оставку након што је Национално финансијско тужилаштво покренуло истрагу о неколико кривичних дела које је наводно починила. Она је тада негирала кривицу, назвавши оптужбе "клеветама".

image