Свет

Доналд Туск прогласио победу на изборима у Пољској, Брисел се радује

Очекује се да ће Грађанска коалиција добити мање гласова од владајуће странке Право и правда, али да ће се удружити са другим странкама и образовати владу
Доналд Туск прогласио победу на изборима у Пољској, Брисел се радујеwww.globallookpress.com © Marek Konrad/Fotonews

Доналд Туск, бивши пољски премијер и бивши председник Европског савета, прогласио је синоћ, на основу резултата излазних анкета, победу на парламентарним изборима у Пољској, само неколико минута након затварања биралишта, јављају медији.

Владајућа странка Право и правда (ПиС) освојила је највише гласова на изборима, али изгледа да ће власт преузети опозициона коалиција коју предводи Туск.

За сада је Брисел поздравио исход пољских избора, јер изгледа да одударају од владајућег тренда победа евроскептика унутар ЕУ, оцењује Би-Би-Си.

Потпредседник Европске комисије Маргаритис Шинас се нада да ће тензије које постоје са Пољском коначно престати, описујући Варшаву као "кључног члана европске породице".

Било ко да победи на изборима, тешко да ће се антируска линија Варшаве поколебати, примећује Би-Би-Си.

Амбасадорка НАТО-а у САД Џулијана Смит коментарисала је да је током бројних посета Пољској приметила посвећеност пољског народа, а не само пољске владе, подршци Украјини. "Мислим да у томе можемо да рачунамо на Пољску, и то на дужи рок, без обзира на то ко ће бити на власти."

Очекује се да ће конзервативна странка Право и правда задржати велики део посланичких места и ограничити маневарски простор новој пољској влади.

ПиС, који је управљао Пољском осам година, тврди "Гардијан", претворио је јавну телевизију у пропагандни сервис владе, ограничио права на абортус и водио кампању против миграната и избеглица, што је довело Пољску у сукоб са Бриселом.

Туск је у недељу, у изборном штабу Грађанске коалиције, прогласио победу Грађанске платформе. "Ово је крај лоших времена, ово је крај владавине ПиС-а, ми смо у томе успели", рекао је Туск уз клицање окупљених. "Освојили смо демократију, освојили смо слободу, освојили смо нашу слободну, вољену Пољску. Овај дан ће бити упамћен у историји као поновно рођење Пољске", рекао је Туск.

Анкета, објављена у понедељак, прогнозирала је да ће ПиС освојити 36,6 одсто, а Тускова Грађанска коалиција 31 одсто. Још две странке које би могле да формирају коалицију са Туском показују добре резултате: 13,5 одсто за Трећи пут десног центра и 8,6 одсто за Левицу.

Званични резултати биће доступни тек данас или сутра.

"Председник може да пружи ПиС-у прву шансу да формира владу, остављајући опозицију по страни", изјавио је Стенли Бил, професор пољских студија на Универзитету Кембриџ. "Од кључног значаја је да сачекамо званичне резултате, јер би мале разлике могле да промене слику."

Ипак, расположење је у штабу Грађанске платформе у недељу било слављеничко: "За нас је очигледно да ћемо у владајућу коалицију ући ми, Трећи пут и Левица", рекао је Борис Будка, шеф посланичке фракције ове коалиције.

Будка је додао да би победа опозиције означила повратак Пољске пријатељским односима са Бриселом и крај претњи "полегзитом".

Јарослав Качински, председник ПиС-а, изјавио је да је резултат његове странке "велики успех", али је признао да не зна да ли ће његова странка успети да формира владу.

"Очекују нас дани борбе и напетости", додао је Качињски. "Било да смо на власти или у опозицији, наставићемо да спроводимо свој пројекат. Нећемо дозволити да Пољска буде издана."

У кампањи која је изазвала жестоке поделе у Пољској, обе стране су виделе изборе као одлучујуће за будућност Пољске. Туск је изборе описао као "последњу шансу" да се спречи да ПиС нанесе "непоправљиву штету пољској демократији."

Упоредо са изборима, пољска влада је одржала референдум, на коме су постављена четири питања, укључујући два о миграцијама.

Опозиција је својим присталицама поручила да траже само изборни листић и да одбију учешће на референдуму, за који је потребна подршка гласача од 50 одсто да би био валидан.

Постоји забринутост због могућности дискредитовања изборних резултата у случају пораза ПиС-а.

Међутим, Будка је изјавио да је време за ПиС прошло: "Чак и уколико покушају неке трикове, то неће променити резултат."

image