Свет

Фон дер Лајен: Хамас не сме више да управља Појасом Газе, могућ улазак УН снага у сектор

У Појасу Газе не може бити дуготрајног присуства снага безбедности Израела, јер Газа је саставни део будуће палестинске државе, каже председница Европске комисије
Фон дер Лајен: Хамас не сме више да управља Појасом Газе, могућ улазак УН снага у секторwww.globallookpress.com © Pavlo Bahmut

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да не треба допустити Хамасу да настави да управља Појасом Газе, додајући да није искључено да би можда било могуће у тај сектор увести и међународне снаге Уједињених нација, преносе "РИА Новости".

Како је рекла на данашњој седници ЕК, "у Гази не може бити дуготрајног присуства снага безбедности Израела", јер "Газа је саставни део будуће палестинске државе". Потребно је да се формира "једна палестинска администрација и једна палестинска држава". 

"Не би требало да буде насилног исељавања Палестинаца из Појаса Газе. То ће још више дестабилизовати ситуацију у региону. Газа не би требало да буде стално под блокадом", додала је још она. 

Ипак, председница ЕК истиче и да "Газа више не може бити безбедно склониште за терористе" и подсећа да се палестински покрет Хамас, који у Европи сматрају терористичком организацијом, после претходних конфликата опорављао и наоружавао, што "не би требало да се понови".

"Разматрају се различите идеје како да се то обезбеди, укључујући и коришћење међународних мировних снага под окриљем УН", додаје Урсула фон дер Лајен.

Председница ЕК данас је, такође, најавила и да ће ЕУ издвојити додатних 25 милиона евра хуманитарне помоћи за становнике Газе, а поручила је и да Кина "треба да искористи своје могућности, свој утицај на Хамас и Иран, како би спречила ширење конфликта". 

image