Свет

Подољак признао: Кијев захладнео односе са земљама које не следе западну политику

То отежава стварање шире коалиције подршке Украјини у борби против Русије, изјавио је саветник украјинског председника Владимира Зеленског
Подољак признао: Кијев захладнео односе са земљама које не следе западну политику

Саветник украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак изјавио је да је дошло до "захлађења односа са многим земљама које не следе западну политику", пише британски лист "Гардијан".

"Дошло је до захлађења у односима са многим 'незападним нацијама'. То отежава стварање шире коалиције подршке Украјини у борби против Русије", казао је Подољак.

Он је признао да је ово била тешка фаза рата, као и да та фаза "захтева најјачу и најтежу концентрацију" да би се наставила.

"Да будемо јасни, не постоји опција за праве преговоре. Све би то била оперативна пауза. Русија би то искористила да значајно унапреди своју војску, изврши нову мобилизацију и затим поново покрене свој рат, са још трагичнијим последицама по Украјину", указао је.

Према његовим речима, земље Глобалног југа оптужују Запад за лицемерје због подршке акцијама Израела, док Украјина настоји да привуче те земље на своју страну и позове их на "самит мира" како би разговарали о формули мира председника Владимира Зеленског. 

"Гардијан" наводи да украјински оптимизам бледи почетком још једне ратне зиме, као и да гласине о тензијама на врху, исцрпљености након две године борбе и фрустрацији са савезницима смањују расположење у Кијеву.

Како додаје, ту је и ужас који се одвија на Блиском истоку, који је скренуо пажњу са Украјине и успорио проток муниције. 

"У западним престоницама такође расте 'замор од Украјине', као и изгледи за други мандат Доналда Трампа у САД, што би могло да угрози подршку највећег савезника Кијева", истиче лист.

image