Свет

У покушају да се извини, Подољак поново увредио Кину и Индију

Уместо термина "слаб интелектуални потенцијал", главни помоћник украјинског председника је рекао да је требало да каже "слаб аналитички потенцијал"
У покушају да се извини, Подољак поново увредио Кину и Индијуwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Ruslan Kaniuka/Keystone Press Agency

Главни помоћник украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак, у жељи да се извини, поновио је своју тезу о "слабом интелектуалном потенцијалу" Индије и Кине, само што је овом приликом "интелектуални потенцијал" заменио "аналитичким потенцијалом".

"Уместо 'интелекта' требало је рећи 'слаби аналитички потенцијал', када је у питању процена недостатака стратегијске сарадње са Руском Федерацијом", истакао је Подољак, напоменувши да је једини проблем код његовог прошлог обраћања овим поводом била само једна реч.

Подољак је за ове две државе рекао да имају "низак интелектуални потенцијал", у интервјуу за канал "Власт вс Вашенко" објављеном у уторак на Јутјубу.

Говорећи о све већој сарадњи Пекинга и Њу Делхија са Москвом услед сукоба у Украјини, он је рекао да Кина и Индија "не анализирају последице корака које чине".

Он је оптужио Кину, Индију и Турску да "зарађују новац" на сукобу између Москве и Кијева јер како је рекао кинеске власти верују да је то у националним интересима њихове земље, иако је Пекингу боље да се дистанцира од Русије јер је то "архаична нација која увлачи Кину у непотребне сукобе", рекао је он.

Пекинг је након његових изјава затражио појашњење од Кијева, а портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг подсетила је да је Пекинг увек имао "одговоран" став према сукобу у Украјини, непрестано позивајући на прекид непријатељстава и политичко решење кризе.

Он ипак није први први високорангирани украјински званичник који је дао погрдне коментаре о азијским земљама. У августу је Алексеј Данилов, шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, сугерисао да су Азијати мање хумани у поређењу са Европљанима, укључујући Украјинце.

"Добар сам са Азијатима, али Руси су Азијати. Имају сасвим другу културу, визију. Наша кључна разлика је што имамо хуманост", рекао је Данилов.

image