Свет

Директор ЦИА на тајним преговорима у Катару: Американци би да прошире споразум Израела и Хамаса

Први човек ЦИА Вилијам Бернс покушаће да обезбеди продужење прекида ватре између Израела и Хамаса, тврде амерички извори
Директор ЦИА на тајним преговорима у Катару: Американци би да прошире споразум Израела и Хамасаwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Директор ЦИА Вилијам Бернс је допутовао у Катар, где ће са шефом израелском Мосада и катарским премијером разговарати о ширем споразуму између Израела и Хамаса, преноси "Вашингтон пост".

Бернс ће покушати да подстакне две стране да прошире преговоре о заробљеницима, који би поред жена и деце требало да укључе и мушкарце и војно особље, кажу извори америчког листа.

Директор ЦИА ће покушати да продужи прекид ватре, узимајући у обзир израелски захтев да Хамас ослободи 10 талаца за сваки додатни дан примирја.

Бернс ће захтевати и моментално ослобађање свих америчких талаца које држи та палестинска милитантна организација. Амерички званичници процењују да је њих осморо или деветоро.

Како наводи "Вашингтон пост", Бернс је постао кључни амерички преговарач у актуелној блискоисточној кризи, пре свега због поверења које председник Џозеф Бајден има у њега, али и контаката које има широм Блиског истока, укључујући и израелске обавештајне кругове.

"Они га слушају и веома га поштују", рекла је особа упозната са детаљима преговора.

Реч је о искусном дипломати и некадашњем амбасадору у Москви, који је учествовао у многим преговорима представљајући Бајденову администрацију.

Амерички лист додаје да је његова улога у разговорима о актуелној кризи у Појасу Газе посебно значајна због чињенице да се израелски премијер Бенјамин Нетанијаху у великој мери ослања на шефа Мосада Давида Барнеу.

"Барнеа је кључни Израелац у овим преговорима. Он једини има надлежност да говори у премијерово име", рекао је стручњак за Израел у Брукингс институту Натан Сакс.

Израелски министар спољних послова Ели Коен и његова колегиница задужена за обавештајне службе Гила Гамијел не уживају велико поверење премијера Нетанијахуа, због чега је састанак Бернса и Барнее толико значајан.

"Државни секретар (САД) Ентони Блинкен би био задужен са преговоре када би израелски министар спољних послова имао било какав утицај у влади, што он нема", додао је Сакс.

Катар, малена али изузетно утицајна заливска монархија, одиграо је кључну улогу у преговорима између Израела и Хамаса.

Американци се залажу за дуже периоде без борби у Гази, како бу се ослободили таоци и обезбедила додатна хуманитарна помоћ за ту енклаву, док је за Израелце најдужа прихватљива пауза 10 дана, наводи "Вашингтон пост".

Нетанијаху је обећао да ће уништити Хамас, и званичници нису убеђени да би он пристао на обуставу ватре дужу од 10 дана.

Укупан број ослобођених израелских талаца након недавних преговора порастао је на 51, док је пуштено и 18 страних држављана - углавном са Тајланда и Филипина. Израелци су прихватили да ослободе 150 Палестинаца, углавном жена и деце.

Процењује се да су припадници Хамаса киднаповали око 240 Израелаца током напада 7. октобра.

Палестински милитанти су током те акције убили око 1.200 Израелаца, док су израелске снаге у ударима на Појас Газе усмртили око 13.300 Палестинаца, углавном жена и деце.

Амерички званичници су забринути да би прилив хуманитарне помоћ у Појас Газе могао бити обустављен уколико се борбе наставе, због чега је још једна тема разговора у Катару наставак дотока помоћи у ту енклаву.

image