Свет

Ердоган у Атини после шест година: Од претњи ратом до декларације о добросуседским односима

Ердоган је прошле године прекинуо билатералне разговоре због спора у вези са повредом ваздушног простора, након што је оптужио Мицотакиса да врши притисак на САД да блокирају продају борбених авиона Ф-16 Турској
Ердоган у Атини после шест година: Од претњи ратом до декларације о добросуседским односима© Tanjug/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP, File

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган допутовао је у Атину по први пут после шест година, одлучан да после озбиљних тензија са том нацијом, сада настави знатно помирљивијим тоном, односно са "вин вин приступом" за обе стране.

Последњи пут када је турски лидер посетио грчку престоницу – на данашњи дан пре шест година – без дипломатског тактизирања одмах је кренуо у офанзиву, отварајући, како "Гардијан" пише, трновито питање подељеног Кипра, али и друге незгодне теме попут питања третмана муслиманске мањине у Тракији и грчког руковања отоманским дипломатама.

Билатерални односи две земље су се од тад само погоршавали, а два НАТО ривала умало и да зарате због спорних поморских ресурса.

Сада је на реду, чини се, уместо ратних претњи, офанзива шарма између две државе. Председник Турске најавио је да очекује да ће његова посета Грчкој отворити ново поглавље у односима Анкаре и Атине и додао да Турска настоји "да стекне више пријатеља, а мање непријатеља".

"Идем у Атину са вин-вин приступом, оним на коме сви добијају. Тамо ћемо разговарати о односима Турске и ЕУ како бисмо донели одлуке достојне духа нове ере", најавио је Ердоган.

И одлучено је - Турска и Грчка потписале су данас декларацију о добросуседским односима, а министри две државе парафирали су укупно 15 споразума, што је знак, кажу аналитичари, колико је преломна била посета турског председника.

Међу постигнутим договорима је и дванаестомесечни визни програм који би омогућио све већем броју турских туриста да посећују оближња грчка острва током целе године, без потребе да се пријављују за дозволе.

"То је мера која зближава наша два народа", рекао је грчки министар за миграције Димитрис Каиридис .

Турски председник је овакву атмосферу посете и најавио, наводећи пре доласка у Грчку да не постоје питања која две државе не могу решити.

"Мој пријатељу Киријакос, ми ти не претимо, ако ти не претиш нама. Хајде да ојачамо поверење између наших земаља. Хајде да унапредимо нашу сарадњу у свим секторима – у економији, трговини, транспорт, енергетика, здравство, технологија, образовање и питања младих", поручио је Ердоган пред овај сусрет.

Два савезника из Северноатлантског савеза (НАТО) историјски су непријатељи, још од периода отоманских освајања.

Две земље деценијама су у сукобу око низа питања, почев од размирица око енергетских ресурса, преко права на прелете Егејског мора, до етнички подељеног Кипра који је Турска напала 1974. након државног удара чији је циљ био уједињење са Грчком. Турској су сметале и провокативне акције Грчке укључујући и то што ова земља наоружава острва у близини турског копна.

Ердоган је прошле године прекинуо билатералне разговоре због спора у вези са повредом ваздушног простора, након што је оптужио Мицотакиса да врши притисак на САД да блокирају продају борбених авиона Ф-16 Турској.

Недавни позитивни гестови са обе стране утрли су пут предстојећим дискусијама, сигнализирајући помак у односу на дугогодишње тензије укорењене у територијалним споровима, питањима поморских граница и различитих политичких идеологија.

Отопљавање односа посебан замах је добило након брзог одговора Грчке на разорне земљотресе у југоисточној Турској у фебруару, где су својим комшијама експресно послали спасилачке тимове и помоћ. Солидарност између две нације продубљена је, затим, након трагичне железничке несреће у северној Грчкој, а Анкара је изразила саучешће и пружила помоћ.

image
VV inauguration
banner