Свет

Амерички радио: Аустрија блокира нове антируске санкције

Потез Беча мотивисан је незадовољством чињеницом да се "Рајфајзен" банка налази на украјиснкој црној листи "међународних спонзора рата"
Амерички радио: Аустрија блокира нове антируске санкцијеGetty © Carl Court/Getty Images

Амбасадори ЕУ наводно нису успели да постигну споразум о 12. рунди санкција Русији након што је Аустрија прекинула преговоре, изјавио је директор за европске послове Радија Слободна Европа Рикард Јозвиак.

Јозвиак је на Иксу објавио да је Беч изразио незадовољство чињеницом да је украјинска Национална агенција за спречавање корупције означила аустријску "Рајфајзен" банку као "међународног спонзора рата" зато што је наставила пословање у Русији. 

Прекидање преговора о најновијем пакету санкција Русији још није званично потврђено.

Аустрија се, међутим, званично придружила Мађарској и Словачкој у отвореном противљењу убрзаној процедури за улазак Украјине у ЕУ, а што је претходно препоручила Европска комисија.

Током састанка владе у понедељак, аустријски канцелар Карл Нехамер је оценио да Кијев не би требало да има посебан третман на путу ка чланству, наводећи да ЕУ још није спремна за проширење.

Нехамера је у томе подржао словачки министар спољних послова Јурај Бланар, који је рекао да "не може да замисли" да се Кијев придружи блоку докле год се налази у "ратном стању". Мађарски премијер Виктор Орбан такође је упозорио да ће пољопривредни сектор ЕУ пропасти ако блок изненада прихвати Украјину.

Орбан се и раније противио антируским санкцијама ЕУ, упозоравајући у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу прошлог месеца да ће блокирати нове пакете санкција, финансијску помоћ или преговоре о придруживању са Кијевом, осим ако Унија прво не одржи "стратешку дискусију" о изводљивост својих циљева у Украјини.

Мађарски премијер је раније ове године такође захтевао да Украјина скине мађарску ОТП банку са своје листе "међународних спонзора тероризма", упозоривши да ће Будимпешта престати да учествује у европском финансирању Кијева и да ће бити "веома тешко" да се сложи са ЕУ о новим санкцијама Русији.

Кијев је затим пристао да привремено суспендује статус ОТП банке.

image