Свет

Бивши пакистански премијер осуђен на 10 година затвора: Одао државну тајну да САД желе да га уклоне

Шта може бити смешније од тога да је Пакистан затворио свог премијера и министра спољних послова због разоткривања спољне завере, поручили су из странке Имрана Кана, називајући читав случај "смејуријом", преносе медији
Бивши пакистански премијер осуђен на 10 година затвора: Одао државну тајну да САД желе да га уклонеwww.globallookpress.com © Umar Qayyum/xinhua

Пакистански суд осудио је бившег премијера Имрана Кана и његовог страначког заменика Шаха Мехмуда Курешија на по десет година затвора. Оптужени су за одавање државних тајни, рекао је портпарол Канове партије ПТИ.

Зулфикар Бухари је у уторак рекао, како цитира АП, да је пресуда објављена у затвору у северном граду Равалпинди, недалеко од главног града Исламабада.

"Нашим адвокатима није било дозвољено да заступају Имрана Кана. Нису смели ни да унакрсно испитују сведоке. Оно што се одвијало на суду била је само шарада и лаж", рекао је Бухари.

Оптужбе се односе на такозвани "Случај шифрa", поверљиви телеграм који је пакистански амбасадор у Вашингтону послао Исламабаду 2022. године, убрзо након почетка сукоба у Украјини.

Имран Кан се појавио на бини на митингу 2022. године показујући папир за који каже да доказује инострану заверу против њега.

У документу је, према писању медија писало да ће "све бити опроштено ако Имран Кан буде уклоњен са власти". Није именовао земљу - али је касније био веома критичан према Сједињеним Државама, сугеришући да су САД у питању.

Тужилаштво је саопштило да су поступци господина Кана представљали "цурење поверљивог документа" и "нарушавање дипломатских односа". Оптужба о нарушавању дипломатских односа може довести до доживотног затвора или чак смртне казне.

Случај се током последњих неколико месеци водио у специјалном суду који је основан у затвору у коме је господин Кан био у притвору од августа. Међународним медијима није било дозвољено да присуствују.

Локални медији јавили су да је судији недавно сугерисано "да убрза суђење".

Бивши пакистански премијер назвао је "Случај шифра" "лажним", додајући да се "довршава кршење уставних захтева и законских прописа".  

"Ово није суђење, већ исход меча који је унапред одређен", указао је Имран Кан.

Понављајући те коментаре, његова странка ПТИ је приметила да "не може бити смешнијег случаја од 'шифре'".  

"Шта може бити смешније од тога да је Пакистан затворио свог премијера и министра спољних послова због разоткривања спољне завере", поручили су из Канове странке.

Канов адвокат Наим Панђутха на Иксу је поручио да не прихвата "ову незакониту одлуку", као и да ће уложити жалбу.

Кан, бивши професионални играч крикета који је постао премијер 2018. године, збачен је 2022. изгласавањем неповерења. Опозиција га је оптужила за лоше управљање, као и за лоше вођење привреде и спољне политике. Тада је тврдио да је свргавање резултат америчке завере.

Контроверза око политичара се ту, међутим, није завршила тако што је Кан постао предмет десетина случајева, што је изазвало масовне уличне протесте његових присталица, што је резултирало и десетинама жртава.

Имран Кан је упуцан у ногу у граду Вазирабад у новембру 2022. године, када је наоружани нападач отворио ватру на конвој аутомобила у којем је он био.

У августу 2023, политичар је осуђен на трогодишњу затворску казну због оптужби у вези са, како су тужиоци тврдили, покушајем да се прикрије примање државних поклона док је био на функцији премијера. Државно правосуђе је, међутим, касније суспендовало казну, одобривши му кауцију. Кан је, међутим, остао у затвору по другим оптужбама.

Најновија одлука суда изречена је уочи парламентарних избора у Пакистану, који се одржавају 8. фебруара, а Канове присталице тврде да је ово покушај да се Кану онемогући политичко деловање и утиче на резултат избора.

image