Свет

Турска фабрика која наоружава тзв. "Косово" прави фабрику дронова у Украјини

Директор компаније "Бајкар" Халук Бајрактар открио је да је изградња компаније у Украјини почела и да би требало да буде завршена за око 12 месеци
Турска фабрика која наоружава тзв. "Косово" прави фабрику дронова у Украјиниwww.globallookpress.com © Ahmed Deeb/dpa

Турска компанија "Бајкар" почела је изградњу фабрике у близини Кијева која ће запошљавати око 500 људи и производити своје моделе дронова, рекао је данас извршни директор те компаније Халук Бајрактар.

Он је ​​на маргинама Светског сајма одбране у Ријаду за Ројтерс потврдио да је почела изградња фабрике, која би требало да буде завршена за око 12 месеци.

"Затим прелазимо на постављање унутрашњих машина, опреме и организационе структуре", рекао је он.

Бајрактар ​​је истакао да би производни капацитет био око 120 јединица сваке године, али је напоменуо да још није јасно да ли ће производња у украјинској фабрици бити фокусирана на модел дронова "ТБ2" или "ТБ3".

"Бајкар" је раније саопштио да је потписао уговоре за извоз свог дрона "ТБ2" са 30 земаља, међу којима су Украјина, Етиопија, Либија и Азербејџан.

Подсетимо, "Бајкар" у последње време наоружава и нелегалне снаге тзв. Косова, а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти се у новембру прошле године захвалио директору компаније ​​због начина на који је свака набавка министарства одбране Косова третирана са високим приоритетом.

image