Свет

Изборни дан у Пакистану: Најмање пет особа убијено у нападима милитаната

Неколико минута уочи почетка гласања, Пакистан је суспендовао мобилне услуге, док је на бирачким местима широм земље распоређено десетине хиљада припадника војске и паравојске
Изборни дан у Пакистану: Најмање пет особа убијено у нападима милитаната© Tanjug/AP/K.M. Chaudary

У дану када се одржавају парламентарни избори и упркос мерама опреза које су власти предузеле, укључујући обуставу услуга мобилне телефоније широм земље и затварање неких копнених граница, најмање пет особа је убијено у нападима милитаната у Пакистану.

Четири полицајца су убијена, док је још двоје рањено, када су наоружани нападачи бацили бомбу, а потом и пуцали на полицијску патролу у округу Дера Исмаил Кан на северозападу земље, рекао је званичник локалне полиције Халид Кан, преноси АП.

Једна особа је погинула када су наоружани нападачи отворили ватру на возило снага безбедности у Танку, који се налази око 40 километара северно од области Кулачи, преноси Ројтерс.

Напади гранатама такође су пријављени у различитим деловима Белуџистана, али како је за Ројтерс рекао Саид Ахмед Умрани, комесар Макран дивизије, није било жртава.

Нико није преузео одговорност за напад, али је то подручје бивше упориште пакистанских талибана који често нападају полицијске снаге, преноси АП.

Десетине милиона Пакистанаца данас гласа на парламентарним изборима, готово две године откако је претходни премијер Пакистана, Имран Кан, сишао са власти.

Неколико минута уочи почетка гласања Пакистан је суспендовао мобилне услуге, док је на бирачким местима широм земље распоређено десетине хиљада припадника војске и паравојске.

Портпарол пакистанског министарства унутрашњих послова рекао је да је та мера оправдана из безбедносних разлога.

image